Acquisities stuwen winst Aalberts op

Aalberts Industries heeft zijn traditionele winstgroei met minimaal 20 procent vorig jaar voortgezet. De nettowinst groeide in 1998 met 30 procent tot 47,3 miljoen gulden, zo maakte het bedrijf vanochtend bekend.

De fraaie resultaten zijn mede te danken aan de zeven acquisities die het bedrijf vorig jaar heeft gepleegd, zei president-directeur J. Aalberts in een toelichting op de cijfers. De bij de overnames betaalde goodwill (130 miljoen) is afgeboekt van het eigen vermogen. Daardoor daalde de solvabiliteit ,,tijdelijk'' tot onder het streefcijfer van 30 procent.

Aalberts (onder meer tapsystemen voor bier en frisdrank, fittingen en kranen) profiteerde afgelopen jaar opnieuw van gunstige economische omstandigheden in grote delen van Europa, het werelddeel dat voor het bedrijf, ondanks voorzichtige expansie elders, nog steeds veruit het belangrijkste is. Alleen in het vierde kwartaal kon Aalberts de groei niet helemaal handhaven op het peil van de eerste drie kwartalen.

Afgelopen jaren is Aalberts Industries snel gegroeid, vooral door acquisities. In 1990 had het bedrijf nog een omzet van een kleine 100 miljoen. Nu is dat, mede door een groot aantal overnames, al bijna driekwart miljard (behaald met 3400 personeelsleden, van wie 1200 in Nederland). Dit jaar zal het meer dan 800 miljoen worden. Toch zegt president-directeur Aalberts dat zijn bedrijf ,,eigenlijk nog maar net begonnen'' is. ,,Af en toe komen we tot de conclusie dat we nog maar in de kinderschoenen staan.''

De komende jaren denkt Aalberts zijn strategie van winst- en omzetgroei via acquisities voort te kunnen zetten. ,,We hebben constant tien tot vijftien bedrijven op een lijstje staan'', zegt Aalberts. Ook in het lopende jaar zijn alweer twee kleine acquisities gedaan. Hij beklemtoont dat zijn onderneming wel moet blijven acquireren om de marktpositie voor de belangrijkste productgroepen continu te versterken en op sommige terreinen uit te groeien tot een toonaangevende leverancier. Dat geldt voor tapkranen voor bier en frisdrank net zo als voor kranen en fittingen voor gasinstallaties. Aalberts heeft een zelf ontwikkeld tapsysteem voor frisdrank, maar dat slaat in de markt minder aan dan het bedrijf dacht. Daarom voert het gesprekken over overname van een bedrijf buiten Europa dat de gangbare tapkranen levert.

De enige verliesgevende dochter was afgelopen jaar de Duitse kranen- en fittingfabriek Seppelfricke. Daar is vorig jaar flink gereorganiseerd; er gingen honderd werknemers de deur uit, enkele activiteiten zijn uitbesteed en het management is versterkt. Aalberts is voor '99 optimistisch over Seppelfricke, mede doordat vorig jaar de Rossweiner/Simplex-groep (100 miljoen gulden omzet) werd overgenomen waardoor de positie in deze sector op de Duitse markt is verstevigd.