Zuid-Afrika in economische recessie

De Zuid-Afrikaanse economie is in het vierde kwartaal van 1998 afgegleden in een `technische' recessie doordat de groei voor het tweede achtereenvolgende kwartaal daalde. Volgens het Statistisch bureau in Johannesburg daalde het bruto nationaal product in de laatste drie maanden van '98 met 0,3 procent, na een krimp van 2,5 procent in het derde kwartaal. Over het hele jaar 1998 groeide het bnp nog met een magere 0,1 procent, na stijgingen van 1,7 procent in 1997 en 3,2 procent in 1996. Volgens economen vertoont de Zuid-Afrikaanse economie nog een fundamentele zwakte, omdat ze te weinig productiegroei realiseert om de bevolkingstoename te evenaren. De nationale munt, de rand, daalde gisteren tot 6,25 dollar (12,50 gulden) tegen 6,22 dollar vrijdagavond. Daarbij speelde de verwachting op de valutamarkten mee dat de regels voor het wisselen van buitenlandse valuta's binnenkort worden verzacht. (Reuters)