Wintersporters wijken niet voor lawineberichten

Doden bij lawines in Oostenrijk, Zwitserland en Italië? Er zijn maar weinig Nederlandse vakantiegangers die zich door dergelijke berichten van hun skivakantie laten afhouden. ,,Het valt heel erg mee,'' zegt een medewerkster van reisbureau De Jong Toerkoop in Roosendaal. ,,De mensen zijn allemaal gewoon gegaan. En we hebben niks meer van ze gehoord, dus dat zit wel goed.''

Reisbureaus en touroperators constateren nauwelijks paniek bij vertrekkende wintersporters. De meeste mensen willen niet zomaar de paar duizend gulden die hun skivakantie kost, in het water laten vallen. Annuleringsverzekeringen dekken de dreigende sneeuwoverlast niet. Alleen mensen die afreizen naar een plaats die echt onbereikbaar is, krijgen van hun touroperator een alternatieve bestemming aangeboden of kunnen kostenloos annuleren, aldus secretaris G. Couvreur van het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR).

Als plaatsen nog slechts via een omweg bereikbaar zijn, regelen de operators desnoods alternatief vervoer. OAD Reizen liet de vakantiegangers met bestemming Sankt Anton in Oostenrijk het laatste stukje met de trein reizen, in plaats van met de bus. Het is wel de vraag of de skiliften open zijn, vertelt een woordvoerder, maar er wordt geen geld teruggegeven. ,,Als er geen sneeuw ligt, krijgen ze ook niks vergoed. Nu ligt er teveel sneeuw, dat is eigenlijk hetzelfde probleem.''

Couvreur van het ANVR vindt het nog geen tijd voor een negatief reisadvies. ,,De reisorganisaties kunnen per bestemming heel goed aangeven of hun cliënten moeten vertrekken.'' Maar volgens P. Silbermann, directeur van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) zou zo'n advies er wel moeten komen voor de onbereikbare plaatsen. ,,Dit zou typisch een geval zijn voor het nog niet bestaande calamiteitenfonds, waarover ANVR, SGR, ANWB en de Consumentenbond momenteel in gesprek zijn.''

De SGR, die reizigers een vergoeding biedt als bijvoorbeeld hun reisbureau failliet gaat, is kandidaat-uitvoerder van het fonds. Het zou door overmacht gedupeerde reizigers kunnen terugbetalen, bijvoorbeeld in geval van natuurrampen. Silbermann verwacht dat het fonds in de zomer van volgens jaar operatief wordt. Dat is te laat voor de wintersporters van dit jaar. C. van Dongen van De Jong Intra Vakanties ziet nog wel iets positiefs in alle overdaad aan sneeuw: ,,We krijgen natuurlijk een fantastisch naseizoen, met ruim voldoende sneeuw. Ik heb zelf nog snel geboekt voor eind maart.''