Wie heeft de leiding?

Een gesprek over leiderschap zonder dat de naam van Plato valt, is als thee zonder melk. En een panel waarin alleen mannen zitten terwijl het aantal vrouwen in den lande met verstand van leidinggeven en in leidinggevende posities nog dagelijks toeneemt, doet ook een beetje vreemd aan.

Ondanks de twee doctorandussen en de professor doctor die het panel vormen, gaat het eerste gesprek in de nieuwe serie van Teleac/NOT Wie heeft hier de leiding? niet vreselijk diep. En dat terwijl de presentatrice aan het begin van de uitzending belooft dat voormalig volleybalcoach Joop Albeda `het vuur na aan de schenen zal worden gelegd'. Afgezien van een knapperend haardvuur is van enig vuurwerk geen sprake. Nou hoeft dat ook niet per se, maar beloof het dan ook niet.

Als voormalig volleybalcoach stelde Albeda zich ondermeer ten doel dat zijn team `beter functioneert op het gereedschap dat jij aandraagt'. Ben je coach van het nationaal jeugdteam, dan ben je `directiever' bezig, meer richtinggevend. Geef je leiding aan een team volwassenen, dan verandert je rol: je stelt je dienender op maar vergeet het sturende element niet, je legt niet voortdurend missives van bovenaf op maar uiteindelijk heeft natuurlijk één de touwtjes in handen.

Albeda `loopt niet weg voor het nemen van moeilijke beslissingen want daarvoor ben je aangesteld'. Natuurlijk is het niet leuk om iemand met een slechte boodschap te confronteren (sorry, maar voor jou is in dit team geen plaats meer) maar dat is all in the game. Aan het einde van het gesprek zegt Albeda dat de `ondervraging' eenvoudiger was dan het behalen van het Olympisch goud in 1996 in Atlanta. Veel opzienbarends kwam er dan ook niet uit – maar dat lag niet aan hem.

Na Albeda komen onder anderen oud-minister van Justitie W. Sorgdrager, generaal H. Couzy en World Online-directeur N. Brink. Uit het persbericht over Sorgdrager: ,,haar stijl is niet `zo moet het' maar `het kan beter' en ze heeft steeds geprobeerd haar emoties in toom te houden.'' Over Couzy: ,,hij proefde een vleugje crisismanagement na de val van de moslimenclave Srebrenica.'' Over Brink: ,,zij is CEO van internetprovider World Online. We willen nummer 1 zijn, niet nummer 2.''

Waarom heeft zij zich dan laten strikken voor deze serie?

Wie heeft hier de Leiding?, Ned.2, 23.35-24.00u.

    • Anna Visser