Unilever spraakmakend

Het superdividend dat Unilever van plan is uit te keren aan de aandeelhouders vormde vanochtend het gesprek van de dag op de Amsterdamse effectenbeurs. Aanvankelijk schoot het aandeel zelfs 5,30 euro omhoog naar 73,60, maar dat hoge niveau kon het voedings- en wasmiddelenconcern niet volhouden. Na het middaguur noteerde Unilever 71,40 euro, nog altijd een winst van 4,61 procent.

Unilever gaat aandeelhouders in totaal 16 miljard gulden terugbetalen. Dat gebeurt via uitkering van een speciaal dividend van 14,50 per gewoon aandeel van de twee houdstermaatschappijen Unilever NV en de Britse Unilever Plc. Unilever stelt daarnaast voor iedere 112 bestaande aandelen om te wisselen in 100 nieuwe stukken.

Naast Unilever drukten ook de ontwikkelingen op de belangrijkste internationale beurzen hun stempel op de Amsterdamse beurs.

In het spoor van een flink hoger gesloten Wall Street gingen ook de grote Europese beurzen en die van Tokio omhoog. In Amsterdam noteerde de AEX-index na het middaguur een winst van 12,96 punten op 541,27.

Bij de hoofdfondsen waren Hoogovens, Akzo Nobel en Hagemeyer de enige drie dalers. Het conjunctuurgevoelige Hoogovens leverde na een wekenlange stijging een eurodubbeltje in op 26,80. Akzo Nobel verloor ruim 1 procent op 35,40 euro, nadat het concern gisteren bekendmaakte in 1999 geen verdere stijging van de winst te verwachten. Hagemeyer ondervindt nog steeds de gevolgen van een negatief advies van zakenbank Goldman Sachs: min 60 eurocent op 29,90 euro.

Op de `babybeurs' NMAX verloor IT-bedrijf Ring Rosa 12 procent aan waarde op 8,80 euro. De koersval volgde op zijn waarschuwing dat de verliezen hoger zullen uitvallen dan was verwacht.