Unilever doet geen prognose voor winst

Door de onzekere economische situatie onthoudt het levensmiddelenconcern Unilever zich van een concrete winstprognose over het lopende jaar. Het Nederlands-Britse concern zegt zich ,,geen illusies'' te maken over de groeimogelijkheden. Wel kunnen de winstmarges verder stijgen als gevolg van de ingezette reorganisaties van fabrieken in Europa en in de Verenigde Staten.

,,We gaan uit van goede groei in Noord-Amerika'', zei bestuursvoorzitter Morris Tabaksblat vanochtend in een toelichting op de jaarcijfers. ,,Maar Europa zou weleens minder hard kunnen groeien. Op snel herstel in Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika mag niet worden gerekend.''

Zonder het effect van alle bijzondere invloeden (afstoten activiteiten, voorzieningen) steeg de nettowinst afgelopen jaar met 13 procent. Wanneer de eenmalige baten wel worden meegerekend steeg de winst met 41 procent tot 6,49 miljard gulden.

De omzet daalde met 6 procent van 94,6 tot 89,1 miljard gulden. Zonder het effect van de verkoop van een aantal bedrijven, daalde de omzet met 2 procent. De operationele winst nam met 28 procent toe tot 9,7 miljard gulden, waarbij de drie divisies (voeding, huishoudelijke en persoonlijke verzorging) alle het resultaat zagen groeien.

Unilever is vorig jaar duidelijk niet gespaard gebleven voor de financiële brandhaarden in de wereld. In Latijns-Amerika is de groei bijvoorbeeld gehalveerd, terwijl de afzet in Indonesië zelfs met 14 procent daalde. Als reactie zijn de lokale dochterbedrijven wel omgeschakeld naar crisismanagement (minder luxe artikelen, meer basisbenodigdheden, kleinere verpakkingen).

De afzet werd eveneens (0,4 procent) gedrukt door een slechte zomer in Europa, waardoor er veel minder ijs is verkocht. ,,Ondanks de omzetdaling zijn vrijwel overal de marges verbeterd en de marktaandelen gestegen'', zei Tabaksblat. In het laatste kwartaal van vorig jaar steeg de operationele winst met 17 procent tot 2,3 miljard gulden.

De opvallende stijging van de marketinguitgaven in 1997 is vorig jaar bijna tot staan gebracht. Het percentage van de uitgaven voor reclame en promoties steeg nog wel, van 12,7 tot 12,8 procent van de omzet, maar dat was volgens het concern vooral een gevolg van het toenemende belang van 'persoonlijke producten' in de omzet van Unilever. Voor deodorant en shampoo kunnen de reclamekosten oplopen tot 30 procent van de omzet.