Tipgeld na overval geldauto Amsterdam

Bij een gewelddadige overval op een waardetransport in de Amsterdamse deelgemeente Zeeburg raakten gisteren twee agenten gewond.

Ze hadden explosieven bij zich, kraaienpoten om achtervolgers af te schudden en zware vuurwapens waarmee ze twintig keer op agenten en geldlopers schoten. Voor Nederlandse begrippen was het een uiterst gewelddadige overval, gisteren in Amsterdam. ,,Gelukkig gebeurt dit niet al te vaak'', zegt voorzitter G. Cevat van de Amsterdamse Politievakorganisatie. Hij heeft wel een verklaring voor de gewelddadigheid. ,,De politie wordt steeds professioneler. We geven nog maar weinig ruimte aan criminelen.''

Politie en justitie nemen de overval, die zich gistermorgen voordeed in het stadsdeel Zeeburg, hoog op. Twee agenten raakten gewond. Een kogel trof een 32-jarige agent in de borst, zijn collega kreeg rondvliegend glas in het hoofd. Justitie loofde gisteren direct een beloning uit van 50.000 gulden voor de tip die leidt tot aanhoudingen. De politie, die de zaak met dertig rechercheurs onderzoekt, doet vanavond via het tv-programma Opsporing Verzocht een oproep aan mogelijke getuigen zich te melden.

Bij toeval zijn de surveillerende agenten in de buurt van de Borneolaan en Van Eesterenlaan waar de overvallers een geldwagen klemrijden. Daarbij wordt een abri geramd. Omstanders waarschuwen de agenten die er meteen naar toerijden. Daar worden ze echter direct onder vuur genomen. Kogels gaan dwars door de voor- en achterruit. De overvallers schieten ook op de geldwagen maar het gelaagde glas houdt daar de kogels tegen. Vervolgens vluchten ze zonder buit met een donkerkleurige Audi de Piet Heintunnel in. Om achtervolgers af te schudden gooien ze kraaienpoten op de weg. Vijf personenauto's krijgen hierdoor een klapband. De zwaar gewond geraakte agent is inmiddels geopereerd en maakt het redelijk.

Vakbondsman Cevat pleit er nu voor dat wordt onderzocht of surveillancewagens met kogelwerend glas kunnen worden uitgerust. ,,De ruiten van een politiewagen vormen de zwakke plek.'' Agenten hebben allemaal al een kogelwerend vest in de auto liggen. Bij een overval moeten zij die zo snel mogelijk omdoen, maar gisteren raakten de agenten onverwachts snel in een gevaarlijke situatie verzeild. Bij de politie ziet men de gewelddadige overval als een incident. Cevat: ,,Geweld tegen agenten neemt wel toe, maar vooral in uitgaansgebieden''.

Bijna een jaar geleden deed zich een overval op een geldwagen in Haarlemmerliede voor die met een vergelijkbare gewelddadigheid gepaard ging. De politie Kennemerland heeft nooit verdachten aangehouden, maar volgens een woordvoerder heeft het onderzoek wel inzicht gegeven in het milieu van harde criminelen.