Spaanse pers: Capello is aasgier

De Italiaanse trainer Fabio Capello gedraagt zich als een aasgier. Dat is, kort samengevat, het commentaar van een deel van de Madrileense sportpers na twee dagen van algehele opwinding over de toekomst van Guus Hiddink als trainer van Real Madrid. Hiddinks positie is na de achtste competitienederlaag van de club dit weekeinde danig onder druk komen te staan.

Capello arriveerde uitgerekend afgelopen zondag in Madrid voor een college voetbaltactiek, dat hij gisteren aan een clubje Spaanse trainers gaf. Maar de werkelijke reden van zijn komst naar Spanje, zo speculeren de kranten, zijn gesprekken over een mogelijke terugkeer van de Italiaan bij Real Madrid.

Terwijl clubvoorzitter Lorenzo Sanz nog steeds geen knoop doorgehakt lijkt te hebben over de positie van Hiddink, volgt een klein leger aan sportjournalisten nauwgezet iedere beweging van Capello. Deze verliet gisteren om 11.20 uur zijn hotel, bezocht in het gezelschap van zijn vrouw het Thyssen-museum en ging zowel 's middags als 's avonds uitgebreid dineren in de beste restaurants, zo meldden de sportbladen.

Terwijl het machtige sportdagblad Marca Capelllo inmiddels als de grote verlosser van Real afficheerde, riep diens gedrag bij de belangrijkste concurrent, het voetbalblad AS, ergernis op. Als Capello zich wil voordoen als een beschaafde, intelligente man met gevoel voor de betere keuken, dan had hij beter thuis kunnen blijven in plaats van in Madrid aan de stoelpoten van Hiddink te komen zagen, schrijft AS.

Hiddink zelf laat zich vooralsnog niet van zijn stuk brengen door de commotie. Gisteren na de training gaf hij bijna opgewekt te kennen gewoon door te gaan met zijn werk. Een gedwongen vertrek van Hiddink, die nog een contract voor een jaar heeft, zou voor de toch al slecht gevulde kas van Real Madrid een schadepost van vele miljoenen betekenen. Daarnaast zou voorzitter Sanz met een schuin oog kijken naar de ontwikkelingen bij aartsrivaal FC Barcelona. Zijn collega Núñez weerstond eind vorig jaar de massale druk om trainer Louis van Gaal de laan uit sturen. De sterk verbeterde resultaten van de club lijken deze beslissing inmiddels te rechtvaardigen.

De speciale commissie die voor de wereldvoetbalbond FIFA het plan voor een tweejaarlijks wereldkampioenschap bestudeert, is verdeeld over de haalbaarheid en de wenselijkheid hiervan. FIFA-voorzitter Blatter wil het WK om commerciële redenenen niet langer om de vier jaar organiseren. Het Nederlandse commissielid Johan Cruijff wees op de zware belasting van de voetballers, gezien het grote aantal wedstrijden in de Champions League.

De voetballers uit de hoogste afdeling van de Argentijnse voetbalcompetitie zetten hun huidige staking voort. Zij verklaren zich solidair met hun collega's uit de lagere divisies, die volgens de topspelers nauwelijks voldoende geld hebben om hun gezinnen te onderhouden. President Menem van Argentinië bemoeide zich met de kwestie. Hij riep de profs op hun werkonderbreking op te heffen.