Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Steeds meer bouwvakkers en grondwerkers nemen ontslag en verhuren zich tegen een aantrekkelijk uurtarief aan hoofdaannemers. Verder een reportage over het Tropenmuseum in Amsterdam dat dringend geld nodig heeft om voorwerpen uit de koloniale geschiedenis te kunnen bewaren. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. O.a. reportage over de bij Fokker ontslagen werknemers die drie jaar geleden naar de fabriek van Boeing in Amerika gingen. Nu Boeing inkrimpt moeten ze opnieuw op zoek naar een nieuwe werkgever. Ned.1, 20.30-21.06u.

Opsporing verzocht. Onder meer de volgende zaken: Getuige gedood bij snelkraak in Geldermalsen; Vrouw ontvoerd en beroofd in Breda; Overval op een juwelier in Hilversum en vrouw vermoord in Haarlem. Ned.1, 21.06-21.36u.

Nova. Reacties en commentaar op de onderhandelingen in het Franse Rambouillet over Kosovo, de dreigende hoogwaterstanden in Nederland en de rechtszaak in Texas waar drie mannen terechtstaan voor het doden van een zwarte man. Zij sleepten de man net zolang achter hun auto tot hij dood was.

Ned.3, 22.31-23.01u.

DOCUMENTAIRES

Histories. Portret van de grote Vlaamse verteller Ernest Claes. Hij lijkt samen te smelten met de streek en de mensen van Zichem en Averbode. Maar als ambtenaar bij het Parlement liet Claes ook zijn andere gezicht zien. Afl.: Ernest Claes – De vergeten jaren. Belg.1, 20.55-21.45u.

37°. Reba en Lori zijn hun leven lang tot elkaar veroordeeld, want ze zijn Siamese tweelingzussen. Hoe gaan deze twee vrouwen met elkaar om en hoe ziet hun dagelijks leven eruit? Afl.: Die Unzertrennlichen. Duitsl.2, 22.15-22.45u.

Close up. Vanavond over een van de best betaalde columnisten in de Britse pers, Julie Butchill. Afl.: Who does Julie Butchill think she is? BBC2, 22.30-23.20u.

Workers at war. Twee mannen die wraak namen op voormalige of mogelijke werkgevers. De eerste vernielde de website van een makelaar die zijn ontwerpen afwees en werd veroordeeld tot een werkstraf. De tweede stichtte brand bij een werkgever waar hij nog geld van kreeg en zit nu een straf uit van zeven jaar. Afl.: Revenge. BBC1, 23.15-23.50u

Inside story. Zeven vrouwen vertellen over hun leven met enkele van Engelands zwaarste criminelen. Afl.: Molls. Herh. BBC1, 23.50-0.35u.

AMUSEMENT

Holiday. O.a. overwinteren in de Algarve, de Griekse kust, met een luxe trein door Namibië en zeilen voor de kust van Engeland. BBC1, 20.00-20.30u.

Buren. Extra lange laatste aflevering uit deze serie waarin een man uit Leiden zich mateloos ergert aan de mensen die hun hond laten poepen op het grasveldje tegenover zijn huis. Hij smeerde zijn buurman in met de uitwerpselen van zijn hond. Verder een terugblik op een aantal afleveringen en hoe het de betrokkenen na die uitzending is vergaan. Ned.3, 20.18-22.00u.

Lebbis & Jansen. Televisie-registratie van de voorstelling Overdrijf van het cabaret-duo Lebbis & Jansen. De wereld in vijftig minuten met actualiteit, improvisatie en harde liedjes. Ned.3, 23.15-0.05u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Debat met jonge radicalen die er niet voor terugdeinzen harde en gewelddadige acties te voeren. Ned.1, 22.36-23.21u.

KUNST

Wo bleibt das Positive, Herr Kästner? Portret van schrijver Erich Kästner ter gelegenheid van zijn honderdste geboortedag. Duitsl.2, 0.40-1.25u.

FILM

Fearless (Peter Weir, 1993, VS). In aanzet interessant drama over de doodsdrift van een verdwaasd man (Jeff Bridges) die aan niets anders meer denken kan dan aan de vliegramp die hij overleefde, ontaardt in een klef happy end. Ook met obligate katten naar de onzin van de rouwverwerkingsindustrie en ondermaatse bijrollen van Isabella Rossellini en Tom Hulce. RTL5, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

. Jurassic Park (Steven Spielberg, 1993, VS). Zie Film-vooraf. Veronica, 20.30-22.55u., met reclame.

Fabian (Wolff Gremm, 1980, West-Duitsland). Erich Kästnerverfilming doet ernstig afbreuk aan de pessimistische roman (1931) over het decadente Berlijn van de late jaren twintig. De aandacht van de regisseur richt zich voornamelijk op (burgerlijk gefilmde) bordelen, waar nogal wat dames van plezier worden gespeeld door Nederlandse actrices, onder wie Christel Braak en Helen Hedy. Duitsl.2, 22.45-0.35u.

The Silencer (Amy Goldstein, 1992, VS). Erotisch gekruide thriller met Lynette Walden als gemotoriseerde huurmoordenares. Veronica, 22.55-0.25u., onderbroken door reclame.

. Der Kongress tanzt (Erik Charell, 1931, Duitsland). Archetypische Traumfilm van de UFA, destijds een van 's werelds grootste filmondernemingen. Tegen de achtergrond van het Congres van Wenen van 1814 probeert handschoenenverkoopster Lilian Harvey politieke munt te slaan uit liefde van tsaar Willy Fritsch en de Oostenrijkse politicus Conrad Veidt. Ook met het liedje Das gibt's nur einmal, das kommt nie wieder. Duitsl.1, 0.45-2.20u., zwart-wit.

Amore amore (Florestano Vancini, 1974, Italië). Politiek melodrama. Zoon van anti-fascistische vader valt in jaren dertig voor oudere weduwe. Ideologische meningsverschillen ondergraven romance. Duitsl.2, 1.50-3.35u., tweetalig.

. Gulliver's Travels (Dave Fleischer, 1939, VS). Lange tekenfilm van de gebroeders Max en Dave Fleischer deed destijds Disney's Sneeuwwitje nauwelijks concurrentie aan, maar is toch een nerveus-energieke, soms aanstekelijke verfilming van Swifts klassieker over de avonturen van Gulliver onder de Liliputters. Morgen, SBS6, 13.45-15.10u., met reclame.