Reddingswerk bemoeilijkt

De Zwitserse en Italiaanse Alpen kampen door de zware sneeuwval en de harde noordwestenwind met talloze lawines. Vanmorgen vielen in het Noord-Italiaanse plaatsje Morgex nabij de Mont Blanc ten minste één dode en drie gewonden toen door een lawine de huizen van zo'n veertig inwoners onder de sneeuw werden bedolven. Zondagavond kwamen door twee lawines bij het Zuid-Zwitserse Evolène twee mensen om het leven en viel één gewonde. Acht mensen worden nog vermist.

Rond zeven uur vanmorgen trof de lawine het dorpje Morgex in Val d'Aosta. Een 52-jarige vrouw werd dood aangetroffen in haar woning. Vermoedelijk lag zij te slapen toen de lawine dwars door het huis raasde. Drie mensen zijn inmiddels met verwondingen onder de sneeuw vandaan gehaald. De lawine heeft meerdere woningen over een afstand van ongeveer een kilometer onder een dikke laag sneeuw begraven en reddingswerkers vrezen dat nog zo'n veertigtal mensen onder de sneeuw liggen. De reddingsoperatie wordt volgens de Italiaanse staatstelevisie bemoeilijkt doordat enkele elektriciteitscentrales zijn uitgevallen. De Mont Blanc-tunnel is wegens de lawine volledig afgesloten voor alle verkeer en ook alle toegangswegen naar Val d'Aosta zijn gesloten.

In de Noord-Italiaanse Alpen kwamen afgelopen zaterdag al een bergbeklimmer en een skiër om het leven, toen zij verrast werden door lawines in Val d'Aosta en de Abruzzen.

De lawines afgelopen zondag bij Evolène kostten een 23-jarige inwoner van het in Wallis gelegen dorpje en zijn 22-jarige vriendin het leven. Ze werden met hun auto onder de sneeuw bedolven. Een negenjarig meisje werd met een gebroken been overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens de plaatselijke politie hebben de lawines vier of vijf chalets volledig weggevaagd. Het slechte weer en het aanhoudende lawinegevaar belemmert de reddingswerkers bij hun zoektocht naar de vermisten, zeven Fransen en een Zwitser. Zo'n tweehonderd inwoners en toeristen in het skigebied zijn inmiddels geëvacueerd. Twee kleinere lawines gisteren in hetzelfde gebied eisten geen slachtoffers. Tussen zondag en vanmorgen werden zo'n tachtig lawines geregistreerd in het kanton Wallis. (AFP, Reuters)