Postbodes willen ook korte broek in tenue

Badend in het zweet en gekleed in een lange broek gaan mannelijke postbodes 's zomers van deur tot deur. Nu komen ze in opstand. ,,Ze willen een korte broek. De vrouwen hebben immers al een broekrok'', zegt een woordvoerder van AbvaKabo FNV. PTT Post is het daarmee niet eens. De vakbond vindt dat het gelijkheidsbeginsel in het geding is en stapt vandaag naar de Commissie Gelijke Behandeling.De kledinglijn van PTT Post met onder andere truien, handschoenen, winterjassen, en bodywarmers dateert uit 1994. Voor de zomermaanden beschikken de mannelijke bezorgers uitsluitend over een katoenen pantalon, vervaardigd van ,,sterk en luchtig'' materiaal, aldus een woordvoerster. ,,We hebben destijds drie voorstellen gedaan die zijn proefgedragen door een afvaardiging van het personeel. Ook is er geluisterd naar de kritiek.''

PTT Post vindt een korte bedrijfsbroek ,,niet representatief'' omdat de bezorgers zichtbaar aanwezig zijn in het straatbeeld. En de vrouwelijke postbodes dan? ,,Vrouwen dragen nu eenmaal rokken'', zegt een woordvoerster. Omdat die niet praktisch zijn op de fiets – ,,ze kunnen opwaaien'' – heeft het concern gekozen voor een broekrok. AbvaKabo wil iets aangenamers voor haar mannelijke leden. ,,Op warme dagen kan het lichamelijk zware beroep uiterst vervelend zijn.'' De bond zegt dat het niet de bedoeling is dat postbodes er ,,raar gaan bijlopen''. ,,Daarom hebben we gekozen voor een bermuda: een broek met pijpen tot op de knieën. Dat is dezelfde hoogte als de broekrok bij de vrouwen. Andere branches zoals het leger en de marine hebben die ook'', aldus de vakbond.