Politiechef van Londen weigert op te stappen

De Londense hoofdcommissaris van politie, Sir Paul Condon, weigert ontslag te nemen na beschuldigingen dat zijn korps van racisme zou zijn doortrokken.

,,Institutioneel racisme'' onder de 26.000 man sterke Metropolitan Police is de hoofdoorzaak van het mislukte onderzoek naar de moord op de zwarte tiener Stephen Lawrence, in 1993, zo concludeert een morgen te verschijnen onafhankelijk rapport. Delen daarvan lekten het afgelopen weekeinde uit.

De moordenaars van Lawrence zijn nog steeds op vrije voeten. Agenten negeerden – volgens het rapport op racistische gronden – belangrijke getuigenverklaringen en andere informatie, waarna de zaak moest worden geseponeerd.

Conlon (52) zou nu wel bereid zijn te erkennen dat zijn korps `institutioneel racistisch' is. Tot nu toe heeft hij dat categorisch geweigerd. Conlon noemde bij zijn aantreden in 1993 het aanpakken van racisme juist als een van zijn belangrijkste doelen. Hij gaf tot nu toe alleen toe dat er ,,rotte appels in de mand'' zaten, maar hij weigerde zijn korps als geheel te veroordelen.

De opsteller van het rapport, oud-rechter William Macpherson, zou een ruime definitie van `institutioneel racisme' hanteren, die ruimte laat voor `onbewuste vooroordelen', die het handelen van de agenten in de zaak-Lawrence zouden hebben bepaald. De term is in de jaren zestig bedacht door de Amerikaanse advocaat voor de rechten van de mens Stokely Carmichael voor het doelbewust en systematisch benadelen van etnische minderheden door bedrijven en organisaties.

Kringen rond minister Straw (Binnenlandse Zaken) zeggen vandaag in The Daily Telegraph dat hij en premier Blair in het rapport geen reden zien om Conlons hoofd te eisen.

Zij zouden willen dat hij zijn hervormingen van de politie voortzet tot volgend jaar, als zijn contract afloopt. Hierdoor komt Straw in frontale botsing met antiracistische groepen, die vinden dat Conlon in de afgelopen zeven jaar ,,niets heeft bereikt''.

Veel hangt af van de reactie van de ouders van Stephen Lawrence, die campagne hebben gevoerd voor een onfhankelijk onderzoek. Zij mochten het rapport gisteren voor het eerst lezen.