Nu `massale' hongerstaking door Koerden

De ruim tachtig Koerden die verspreid over Nederland vastzitten na de bezetting van de Griekse residentie vorige week in Den Haag zouden massaal in hongerstaking zijn gegaan. Dit zegt een raadsman van de gedetineerde Koerden.

Volgens de Amsterdamse advocaat M. Veldman, die vijftien gedetineerde Koerden bijstaat, zijn ze ,,woest, in paniek en voelen ze zich belazerd door justitie''. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie kon alleen bevestigen dat een groep van 38 Koerden, die vastzitten in penitentiaire inrichtingen in Alphen aan den Rijn en Scheveningen, voedsel weigert. Ze zouden nog wel drinken.

De Koerden zouden met hun actie hun onmiddellijke vrijlating willen afdwingen. De sfeer in de gevangenissen is ,,zeer grimmig en verbeten'' volgens Veldman. ,,Onze cliënten hebben ons verzekerd door te gaan tot het bittere einde.''

Volgens M. Lindhout, de Haagse advocaat van twee vrouwen die in Tilburg vastzitten en ook in hongerstaking zijn gegaan, is de Koerden bij het verlaten van de residentie van de Griekse ambassade toezeggingen gedaan die niet zijn nagekomen.

,,Ze zouden naar eigen zeggen hun namen hebben moeten geven en kort worden verhoord. Daarna zouden ze vrij komen. Maar omdat dit niet in het proces-verbaal is vastgelegd, heeft de rechter-commissaris hier niets meegedaan'', aldus Lindhout.

J. Sakellariou, een Duitse Europarlementariër die samen met twee leden van het Koerdische parlement–in–ballingschap bemiddelde bij de bezetting van de residentie, zegt dat ,,het absoluut duidelijk is dat de overeenkomst is overtreden''. Sakellariou: ,,Ik voel me verraden en ik kan me voorstellen dat de Koerden zich ook zo voelen. We zijn overeengekomen dat de mensen hun identiteit bekend zouden maken, kort door de politie verhoord zouden worden en daarna gezamenlijk naar de Koerdische vereniging zouden gaan. Maar dat wilde niet zeggen dat niemand zou worden vervolgd. Op basis van deze overeenkomst is de bezetting beëindigd. Voor elke Nederlandse rechter zal ik zweren dat dit de waarheid is.''De Europarlementariër zal later deze week zijn verklaringen schriftelijk opstellen en aan de advocaten van de Koerden geven. Veldman zegt dat de advocaten de onderhandelaars mogelijk zullen oproepen voor verhoor.

Persofficier S. Horstink stelt dat tijdens het overleg in de Haagse `driehoek' altijd is gezegd dat er sprake was van een zodanige overtreding van de wet dat van een vrijgeleide nooit sprake kon zijn. ,,De lezing van de Europarlementariër klopt niet.'' Wat er wel precies is gezegd tijdens de bemiddeling is volgens haar nog in onderzoek.