Nertsenwelzijn

Dat boer Voorthuijsen in NRC Handelsblad van 18 februari in het artikel `Strijd om verbod op nertsenfokkerij' onzin uitkraamt dat de nertsen op zijn bontfokkerij gelukkig zijn is nog wel te begrijpen. Maar dat prof. Spruijt van een centrum voor welzijn van dieren hem bijvalt, is ongehoord. Of Spruijt laat zich naïef misbruiken, of hij praat de bontfokkers als financiers van zijn onderzoek naar de mond. Roofdieren horen niet in een kooitje. Binnen die setting gaan meten hoe het met hun welzijn staat is pervers. Als je hen in hun kale kooi wat afleiding geeft zal negatief gedrag allicht afnemen. Maar zelfs als je geen enkel negatief gedrag meer ziet, moet de professor toch weten dat daarmee niet gezegd is dat het dan met het welzijn van het dier wel in orde zal zijn. Nertsen kunnen in krappe draadgazen kooitjes hun natuurlijk gedrag niet kwijt en zullen daarin nooit gelukkig kunnen zijn. Het fokken van dieren voor bont dient geen redelijk doel, er zijn voldoende alternatieven.

    • S. Schipper