Irakese ontwerpt museum in Rome

De Irakese architect Zaha Hadid heeft de opdracht gewonnen voor de bouw van een nieuw centrum voor contemporaine kunst in Rome. Een jury verkoos haar project boven de voorstellen van vijftien andere finalisten in een internationaal concours wegens ,,haar innovatieve gebruik van materialen en een spectaculair gebruik van indirect licht''.

Het nieuwe kunstcentrum is gepland in het noorden van de Italiaanse hoofdstad, op de plaats van de militaire kazerne aan de via Guido Reni. De bouw zal drie tot vier jaar duren en 160 miljoen gulden kosten.

Het is voor het eerst dat voor een belangrijk nieuw gebouw in Italië een internationale prijsvraag is uitgeschreven, en de keus voor Hadid heeft veel discussie losgemaakt. In de laatste stemming werd haar project met de kleinst mogelijke meerderheid, acht tegen zeven stemmen, verkozen boven dat van de Amerikaan Steven Holl.

Hadid laat van de bestaande gebouwen vrijwel niets over. Zij heeft een gelaagde constructie van glas, cement en metalen panelen ontworpen, die zich in langwerpige, gebogen vormen uitstreekt over heel de 26.000 vierkante meter van het kazerneterrein.

De 49-jarige Hadid, die in Groot-Brittannië heeft gestudeerd, staat te boek als een trendy architect. Zij heeft tot nu toe betrekkelijk weinig gebouwd: een groot hotel in Hongkong en een kazerne voor de brandweer in Duitsland. Zij heeft ook een operagebouw in Cardiff ontworpen, maar de bouw daarvan ligt al geruime tijd stil. Op het ogenblik werkt ze aan een museum in Cincinnati.

Hadid vertelde dat licht, beweging en de gelaagdheid die je overal in de Rome tegenkomt haar uitgangsprincipes zijn geweest. ,,Ik heb niet een object, maar een stedelijke structuur willen maken, die de ruimte binnen en buiten door nieuwe vormen verenigt'', vertelde ze. ,,Het basisidee was de artistieke ruimte in een open complex te zetten, om via een horizontale schikking van ruimtes het natuurlijke licht te benutten, en muren als een element voor buigzaamheid te gebruiken.''

    • Marc Leijendekker