Internationale beurzen

LONDEN

De aandelenbeurs van Londen reageerde vanochtend positief op de sprong van Wall Street gisteravond. Sterkste stijger was het bankaandeel NatWest, dat zes procent won op gunstige winstcijfers.

De koers van Unilever, dat eveneens jaarcijfers publiceerde, ging 5 procent omhoog. De FTSE-index stond tegen het middaguur 111,9 punten hoger op 6181,8

FRANKFURT

De beurs van Wall Street gaf ook de beurs in Frankfurt een forse impuls. Onder aanvoering van financiële waarden als Deutsche Bank en Dresdner Bank steeg de DAX-index 136,85 punten naar 4982,03.

PARIJS

De beurs van Parijs liep in de pas met de andere grote beurzen van Europa. De CAC-index ging 21,65 punten omhoog naar 4187,31 punten. Air France trok opnieuw de aandacht. Nadat de koers gisteren al 18 procent boven de emissiekoers van 14 euro sloot, dikte het aandeel vanochtend nog eens ruim 6 procent aan.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vandaag hoger gesloten. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen sloot op 14.500,65 punten. Dit was een winst van 243,98 punten (1,7 procent). De beursgraadmeter werd omhoog getrokken door de gunstige ontwikkeling van de beurskoersen op Wall Street en door oplevende hoop dat de financiële resultaten van het Japanse bedrijfsleven toch meevallen.

De overige beurzen in Azië profiteerden vooral van de kooplust op Wall Street. In Hongkong sloot de Hang Seng-index 2,2 procent hoger. In Singapore eindigden de aandelenkoersen gemiddeld onveranderd. In Australië steeg de All Ordinaries-index met 7,7 punten tot 2924,0.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York is fors hoger gesloten. De Dow Jones-index van dertig industriële fondsen steeg met 212,73 punten (2,3 procent) tot 9552,68 punten.

De verwachting was dat Wall Street zich rustig zou houden in afwachting van de rede van Alan Greenspan. Vandaag treedt de Amerikaanse centrale-bankpresident op voor de Senaat. Analisten vrezen dat hij opmerkingen gaat plaatsen over oververhitting van de Amerikaanse economie, wat een negatief effect kan hebben op de beurs van New York.