`Hoogwater Duitsland hier geen probleem'

Het hoogwater in Duitsland zal niet leiden tot grote wateroverlast in Nederland. Dat is de verwachting van Rijkswaterstaat en het polderdistrict Betuwe.

Voor donderdag wordt bij Lobith een stand van 15 meter boven NAP verwacht, ruim minder dan de 15,74 meter in november vorig jaar en de 16,68 meter van het hoogwater in 1995.

De problemen in Duitsland worden sinds vanochtend ,,niet meer bedreigend'' genoemd. Volgens het Hochwassermeldezentrum Rhein in Mainz kwam de Rijn bij Karlsruhe vanochtend uit op 8,46 meter. Eerder werd nog verwacht dat de Rijn er op 9 meter zou uitkomen, wat de hoogste stand van deze eeuw had opgeleverd.

Bij Keulen was de stand vanochtend 8,24 meter, voor morgen is dat respectievelijk tussen de 8,90 en 9,00. Bij een hoogte van meer dan tien meter stroomt het water de binnenstad van Keulen in. Tussen Bazel en Bonn is geen scheepvaartverkeer toegestaan.

Het hoogwater is het gevolg van het vele smeltwater dat uit Zwitserland wordt aangevoerd. Omdat het uitsluitend smeltwater betreft, valt de overlast voor Nederland mee, zegt G. Derksen van Rijkswaterstaat in Arnhem. ,,De rivieren in Zuid-Duitsland zijn een stuk smaller dan hier. Het stijgt daar dus veel sneller. Voorbij Koblenz wordt de rivier breder en vlakt de stijging af.'' Echte problemen zullen er ontstaan als er vanuit zijrivieren als de Moezel veel regenwater wordt aangevoerd. ,,Maar dat is niet aan de orde.''

Het polderdistrict Betuwe, dat verantwoordelijk is voor het beheer van de Gelderse dijken langs de Rijn en de Waal, laat uit voorzorg het wassende water de uiterwaarden instromen. Als gevolg daarvan worden de rivieren breder en zal het water minder snel stijgen. Zodra het water bij Lobith boven de 12 meter NAP komt, is er sprake van verhoogde paraatheid, zo zegt een woordvoerder. Dat betekent onder andere extra inspecties van de dijken.

Inwoners van het Gelderse Boven-Leeuwen in het land van Maas en Waal toonden zich gisteren bezorgd over een gedeeltelijke verzakking van een van de dijken in het dorp, en over een aantal scheuren in het asfalt op het dijklichaam. Het dijkstuk is onlangs verzwaard. Volgens het polderdistrict Groot Maas en Waal is er geen reden tot paniek. De verzakking, aldus een woordvoerder, heeft ermee te maken dat het een nieuwe dijk is, die zich nog `nazet'.

Volgens het polderdistrict is het niet nodig actie te ondernemen.