Hoogste alarmfase

In de Franse departementen Savoie en Haute Savoie vrezen de autoriteiten voor nieuwe lawines. Ze melden dat de hoogste waarschuwingsfase voor schuivende sneeuw en ijs van kracht is en adviseren toeristen binnen te blijven. Meteorologen voorspellen meer sneeuwval. Morzine en Avoriaz zijn niet via Cluses te bereiken. Val d'Isère, Tignes, La Plagne en Val Thorens zijn totaal onbereikbaar. De toegangsroute naar het ski-oord Arc 2000 is afgsloten, evenals de weg naar Flaine.

In het noordelijke Alpengebied is het zoeken naar drie Franse wandelaars tijdelijk gestaakt. De drie ervaren bergwandelaars, die al zes dagen werden vermist, bevonden zich op een hoogte van 3.000 meter toen ze zondagavond vanuit een zelfgemaakte iglo met hun draagbare telefoon de politie belden. Sindsdien heeft de politie geen contact meer met hen gehad. Zware sneeuwstormen maakt een reddingspoging onmogelijk. De politie heeft desondanks nog hoop het trio wandelaars levend terug te zullen vinden.

In de Pyreneeën hebben hulpverleners gisteren met helikopters en speciaal getrainde honden gezocht naar zes wandelaars die de weg in een sneeuwstorm waren kwijtgeraakt. Het zestal, vier mannen en twee vrouwen uit Toulouse, waren zondagochtend begonnen met de lange klim naar Bagnères-de-Bigorre. Een van hen is gevonden.

Drie Britse skiërs hoorden gisteren in Albertville celstraffen van drie maanden voorwaardelijk eisen en een geldboete van 5.000 Franse franken (ongeveer 1.600 gulden), omdat ze bij Val d'Isère in een gebied hadden geskied dat wegens lawinegevaar was afgesloten. Ze hadden daarmee ook de reddingswerkers in gevaar gebracht.

Volgens het persbureau AP hebben deze maand op verschillende plaatsen in Frankrijk al ten minste negentien mensen het leven verloren door lawines. (AFP, AP)