Grotere chaos

Een lawine in de Oostenrijkse wintersportplaats Gargellen (Vorarlberg), gelegen in een streek die tot nu toe als `absoluut veilig' werd beschouwd, heeft vannacht het leven gekost aan twee mensen. Een 31-jarige vrouw werd dood geborgen, het tweede slachtoffer overleed nog voor hij naar het plaatselijke ziekenhuis kon worden vervoerd.

De sneeuwval in het westen van Oostenrijk gaat onverminderd door. Naast het gevaar van lawines is nu ook toenemende gladheid een probleem. Door de talrijke auto-ongelukken moeten ook de nog open straten vaak worden afgesloten en wordt het verkeerschaos almaar groter.

De volgende wintersportplaatsen zijn zowel voor het trein- als het autoverkeer onbereikbaar: Stuben, Lech, Zürs, Warth, Steeg, St. Anton, St. Christoph, Hochfügen, Ischgl, Kappl, Galtür, Sölden en Obergurgl.

In sommige gevallen – vooral als het weer het toelaat – is het mogelijk per helikopter geëvacueerd te worden. Vakantiegangers die voor deze oplossing kiezen, staan echter voor het probleem dat ze hun auto achter moeten laten.

Vorarlberg is vanuit Oostenrijk niet meer te bereiken sinds de Arlbergtunnel is gesloten en ook het treinverkeer stilligt. In totaal zijn er in Vorarlberg dertien Bundes- en Landesstrassen afgesloten, in Innsbruck 42, in Salzburg zeven en in Oberösterreich twee. Ook in Niederösterreich zijn drie wegen afgesloten. Ober- en Niederösterreich kampen bovendien met wateroverlast.

Voor de nu nog open wegen geldt dat ook zij elk ogenblik afgesloten kunnen worden aangezien het weer nog voortdurend verslechtert. Gebieden die reeds zijn afgesloten zullen niet snel worden geopend.

In het hele land zijn lawinecommissies bezig de omstandigheden te onderzoeken en zij hebben het laatste woord.