`Grootschalig offensief door Ethiopië'

Eritrea heeft buurland Ethiopië er vanmorgen van beschuldigd dat het een ,,offensief op grote schaal'' heeft ingezet, voorafgegaan door luchtaanvallen. Ethiopië erkent dat er hevig wordt gevochten rond het door Eritrea bezette grensstadje Badme.

Het lijkt erop dat Ethiopië vanmorgen de eerste grote aanval met infanterie heeft ingezet sinds de grensoorlog tussen beide landen twee weken geleden werd hervat. Het Ethiopische offensief, dat wordt ondersteund met tanks, zwaar geschut en gevechtsvliegtuigen, werd zondag en maandag voorafgegaan door intensieve beschietingen van en bombardementen op Eritrese posities aan alle drie de fronten langs de duizend kilometer lange gemeenschappelijke grens.

Yermane Gebremeskel, adviseur van de Eritrese president, maakte vanmorgen wereldkundig dat ,,Ethiopië een grootschalig offensief met grondtroepen heeft ingezet bij Badme, aan het westelijke front''. Badme ligt in de omstreden Yirga-driehoek, die in mei vorig jaar werd bezet door Eritrese troepen. De woordvoerder van de Ethiopische regering, Salome Tadesse, bevestigde dat er vandaag ,,intensieve gevechten, met name door grondtroepen'', plaatshadden aan het westelijke front. Gisteravond liet zij weten dat ,,de oorlog verder zal escaleren zolang Eritrea op Ethiopisch grondgebied blijft''. Tadesse zei dat Ethiopische vliegtuigen en artillerie Eritrea de afgelopen dagen zware verliezen hebben toegebracht. Volgens Eritrea waren de Ethiopische bombardementen ,,ineffectief''.

Diplomatieke pogingen om de grensoorlog tussen beide landen te beëindigen zijn tot dusverre mislukt. Een vredesplan van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE), dat onder meer voorziet in de terugtrekking van troepen uit omstreden gebied, is door Ethiopië aanvaard, maar wordt door Eritrea verworpen. Gisteren uitten de VS kritiek op Ethiopië. In een verklaring zei James Foley, woordvoerder van het State Department, dat ,,de VS ernstig betreuren dat Ethiopië bij de jongste vijandelijkheden zijn luchtmacht heeft ingezet, met name tegen economische doelen en in de buurt van bevolkingscentra''. De VS onderhouden goede betrekkingen met beide strijdende partijen. (AFP, Reuters)