Gerucht over fusie Murdoch's BSkyB en Franse Canal+

De Australisch-Amerikaanse mediamagnaat Rupert Murdoch is in onderhandeling met het Franse Canal+ over een mogelijke fusie tussen zijn eigen satellietzender BSkyB (Britsh Sky Broadcasting) en het Franse televisiekanaal. Dit meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vanmorgen.

Volgens de krant bevinden de onderhandelingen zich nog in een pril stadium. De krant is er naar eigen zeggen zeker van dat Murdoch en de topman van Canal+, Pierre Lescure, deze maand elkaar meerdere malen hebben ontmoet.

Een fusie zou leiden tot de vorming van een omvangrijk mediaconcern in Europa, met een sterke positie in het segment van zogeheten betaaltelevisie. De Europese Commissie zal naar verwachting ernstige bezwaren hebben tegen een samengaan van de twee grootste `betaalkanalen' in Europa.

BSkyB heeft 7 miljoen abonnees. NewsCorp, het bedrijf van Rupert Murdoch, heeft een belang van 40 procent in deze zender. Canal+ is voor 34 procent eigendom van het Franse nutsconcern Vivendi en is met 11 miljoen abonnees in tien landen het grootste betaalkanaal in Europa. (AFP)