Geen verbod opwerking Duits kernafval

De Duitse minister van Milieuzorg Jörgen Trittin (Groenen) heeft een nieuw wetsvoorstel gereed voor een gefaseerde afschaffing van kernenergie. Daarin ziet hij af van een verbod op de opwerking van kernafval en afvaltransporten naar Frankrijk en Groot-Brittannië. Dat heeft een woordvoerder van de minister gisteren bevestigd. Trittin wilde aanvankelijk de opwerking al per 1 januari 2000 verbieden, maar bondskanselier Schröder zette hem onder druk om dat besluit terug te draaien nadat Franse en Britse bedrijven hadden gedreigd met miljardenclaims voor schadevergoeding. Het Duitse kabinet beslist op 3 maart over het nieuwe wetsvoorstel, dat nu uitgaat van een ,,ordelijke en veilige beëindiging'' van de kernenergie. Enkele onderdelen zijn een verbod op vergunningen voor nieuwe kerncentrales en strengere veiligheidsnormen voor de bestaande centrales. (AP)