EU verdeeld over akkoord met Zuid-Afrika

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn er maandag niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over het ontwerp-akkoord voor samenwerking met Zuid-Afrika, waarvoor eind vorige maand de basis was gelegd. Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië blijven zich verzetten tegen de compromissen over port, sherry, wijn en vruchtensappen. De bewindslieden hebben nu afgesproken ,,alles op alles'' te zetten om voor de Europese top in Berlijn de laatste obstakels uit de weg te ruimen. Dan zou de gemeenschap nog net op tijd haar afscheidsgeschenk klaarhebben voor de vertrekkende president Mandela. De Nederlandse minister Van Aartsen noemde de opstelling van de zuidelijke lidstaten ,,onredelijk'' en betoogde dat Zuid-Afrika bij het openstellen van zijn markt voor Europese landbouwproducten veel meer geeft dan neemt. Het handelsakkoord biedt de Europese Unie dan ook veel meer voordeel dan nadeel, aldus de minister. (ANP)