Elia Kazan bekritiseerd om ere-Oscar

Elia Kazan (89), regisseur van o.a. On the Waterfront en A Streetcar Named Desire moet rekenen op protest als hij op 21 maart tijdens de jaarlijkse Oscar-ceremonie in Los Angeles een ere-Oscar krijgt uitgereikt. In 1952 getuigde Kazan voor de omstreden House Committee on Un-American Activities van senator McCarthy en noemde daarbij acht collega's van het gezelschap Group Theatre die net als hij ooit lid waren van de Communistische Partij. Kazan heeft nooit excuses aangeboden voor zijn `verraad' en schreef in zijn autobiografie uit 1988 dat hij het weer zou doen. Scenarioschrijvers die destijds op McCarthy's zwarte lijst terechtkwamen en daardoor niet konden werken in Hollywood, verzetten zich nu tegen de ere-Oscar voor Kazan. Aanwezigen bij de Oscar-uitreiking wordt verzocht afkeuring te laten blijken door niet te applaudiseren als Kazan wordt geëerd. Kazan's advocaat acht het uitgesloten dat de regisseur alsnog excuses zal aanbieden.