Duisenberg: Politieke druk is oorzaak van zwakte euro

Druk van politici op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente te verlagen is er deels de oorzaak van dat de euro sinds de lancering van de munt op 1 januari is verzwakt ten opzichte van de dollar. ECB-president Duisenberg zei dit gisteren tijdens een conferentie over de Europese monetaire unie in Stuttgart. ,,De afgelopen weken hebben we constante druk van politieke zijde gehad om de rente te verlagen'', aldus Duisenberg. Hij herhaalde zijn standpunt dat monetair beleid niet helpt om de werkloosheid te verlagen.

Duisenbergs commentaar was een reactie op de oproepen van met name de Duitse minister van Financiën, Lafontaine. De koers van de euro dook gisteren voor het eerst onder iets onder de 1,10 voor een dollar. Volgens Duisenberg zal de euro zich spoedig weer herstellen ten opzichte van de dollar.

President Trichet van de Franse centrale bank zei gisteren dat vertrouwen in de euro ,,ons kostbaarste goed'' is, dat een lage rente mogelijk maakt. Volgens Trichet steunt de huidige rente van 3 procent de Europese groei. (Reuters)