Cresson komt weer in opspraak

De Franse Eurocommissaris Edith Cresson (onderzoek en onderwijs) is opnieuw in opspraak gekomen. Cresson zou hebben voorkomen dat een bevriende tandarts, die zij aan een contract als aidsonderzoeker had geholpen, zijn salaris moest terugbetalen aan de Europese Commissie omdat hij door ziekte de hem gevraagde taken niet had kunnen vervullen.

Dat meldden gisteren de actualiteitenrubriek Netwerk en het dagblad De Limburger.

Cresson zou eind vorig jaar persoonlijk hebben verhinderd dat ambtenaren van de financiële controledienst van de Commissie het salaris terugvorderden van de tandarts die slechts een van de toegezegde twaalf maanden had kunnen werken omdat hij een hartaanval kreeg en zware operaties heeft moeten ondergaan.

Cresson kwam eerder in opspraak wegens het toekennen van het contract aan de tandarts, die niet voor aidsonderzoek zou zijn gekwalificeerd, en wegens fraude bij het onder haar ressorterende onderwijsprogramma Leonardo. Cresson overleefde vorige maand een vertrouwensstemming in het Europees Parlement, dat overigens alleen de Europese Commissie in haar geheel naar huis kan sturen.

Europarlementariërs willen Cresson vanmiddag aan de tand voelen tijdens een vergadering van de budgetcontrolecommissie waar de zogeheten kwijting over de begroting 1997 wordt behandeld. GroenLinks liet gisteren weten premier Kok te hebben verzocht de kwestie-Cresson bij zijn collega's aan te kaarten op de Europese top, vrijdag in Bonn.