Boze boeren eisen compensatie

Tienduizenden boeren uit Europa hebben gisteren in Brussel betoogd tegen voorgenomen hervormingen in het Europese landbouwbeleid. In veel gevallen zullen de inkomsten van de boeren met dertig tot veertig procent teruglopen. Velen van hen hebben al jaren geen vakantie gehad, maken werkdagen van vijftien uur of meer en kunnen geen personeel bekostigen. De inzet van de demonstratie vormde de eis tot volledige compensatie van het inkomstenverlies. ,,Maar als de landbouwministers niet luisteren, dan komen we terug''.

`Ik verdedig mijn recht'

,,Als de plannen van de Europese ministers doorgaan, zal ik geen rendabel bedrijf kunnen overlaten aan mijn kinderen. Daarom ben ik naar Brussel gekomen. Om mijn rechten te verdedigen, om eerlijkheid te bekomen. Het moet beter kunnen.

,,Als de plannen van de Europese ministers doorgaan, zal ik geen rendabel bedrijf kunnen overlaten aan mijn kinderen. Daarom ben ik naar Brussel gekomen. Om mijn rechten te verdedigen, om eerlijkheid te bekomen. Het moet beter kunnen.

Ik werk minimaal tien uur per dag. Personeel kunnen we niet betalen. Nu ontvang ik subsidies uit Brussel: een graanpremie op de maïs voor 15 hectare. Hoeveel dat in totaal is, dat weet ik zo niet precies.

Maar ik weet wel dat het kan verminderen als de plannen doorgaan. Ik vrees vooral voor de graanpremie, die er nu nog is om het rendabel te houden. Ze zullen wel niet luisteren, de ministers. Toch is het goed om te betogen. Om de druk er op te houden. We zullen afwachten wat het wordt, hè?

Ook wat de melkprijs betreft. Want ik heb hoofdzakelijk melkvee. Ik heb voor de melk liever een prijs boven de 10 franc dan een van 8 franc.''

`Nooit vakantie gehad'

,,Mijn boerderij staat midden in ons Beierse dorp. Vroeger waren er zestig melkveeboeren in het dorp, nu zijn er nog twee. Het wordt steeds moeilijker om te overleven. Mijn kinderen zijn gelukkig geen van allen boer geworden. Stel u voor, ik heb nog nooit vakantie gehad! Altijd zijn er de koeien die gemolken moeten worden. Met drie bussen zijn we vanochtend om twee uur uit Ansbach vertrokken. Of de ministers van Landbouw zich er iets van zullen aantrekken, weet ik niet. Ik heb ze niet gezien. Maar de betoging is nodig, omdat de prijzen steeds minder worden. Varkens kosten ook al niets meer. Ze zeggen dat de landbouwhervormingen bedoeld zijn om de uitbreiding van de Europese Unie naar Oost-Europa te betalen. Maar die uitbreiding is helemaal niet goed! De boeren daar kunnen veel goedkoper produceren. Wij moeten immers hoge lonen betalen, als je een machine wilt inhuren of met de veearts moet afrekenen. Ik moet nog met mijn bedrijf doorgaan tot ik 65 ben. Dan houd ik er mee op. Ik heb er geen zin meer in.''

`We houden niets over'

,,Dertig tot veertig procent zal ik er in inkomen op achteruitgaan als de Europese ministers van Landbouw de garantieprijzen voor graan verlagen. Dat zou heel erg slecht zijn. We moeten voor ons graan een prijs krijgen waarbij we nog een zekere marge over houden. We houden nu niets over. We kunnen Europa nu eenmaal niet voeden tegen prijzen die op wereldniveau liggen, want de kosten liggen in Europa veel hoger dan elders in de wereld.

Vroeger had ik mensen in dienst, nu helemaal niemand meer. Dat kan ik niet meer betalen. In de drukke periodes werk ik vijftien uur per dag. Ik heb in Frankrijk wel eens aan demonstraties meegedaan, maar dit is de eerste keer dat ik in Brussel kom betogen. Of de Europese ministers daar zullen luisteren, weet ik niet. Maar als ze niet luisteren, komen we terug. Waarom zo veel boeren uit Frankrijk in Brussel zijn komen betogen? Omdat zij er niet zoveel op achteruit willen gaan, natuurlijk. Maar u kunt het beter aan mijn collega vragen. Hij is een goede prater.''

BOEREN18

    • Birgit Donker