Beurs verwerpt bod van Olivetti

De overnamepoging door Olivetti van het veel grotere Telecom Italia heeft gisteren zware averij opgelopen, nadat de beurscommissie het openbaar bod op de aandelen Telecom verwierp en het koersverloop op de beurs duidelijk maakte dat de prijs die Olivetti biedt, door de markt te laag wordt gevonden.

Olivetti liet vannacht weten dat het zich niet neerlegt bij het oordeel van de beurscommissie. Overwogen wordt de uitspraak juridisch aan te vechten. Financiële deskundigen merken op dat de recente Italiaanse wetgeving over vijandige overnames nauwelijks in de praktijk is getoetst.

De beurscommissie Consob verwierp gisteravond Olivetti's openbare bod op de aandelen Telecom van ruim honderd miljard gulden als ontoelaatbaar. Belangrijkste punt van kritiek is dat het bod afhankelijk is gemaakt van een aantal voorwaarden. Om het bod te kunnen financieren en niet de anti-trust regels te schenden, wil Olivetti zijn belangen in Omnitel en Infostrada, maatschappijen voor mobiele en vaste telefonie, verkopen. Daarvoor is toestemming van de minister van Communicatie nodig, omdat Olivetti zich eerder heeft verplicht zijn belang in Omnitel niet te verkopen vóór het einde van dit jaar. Volgens de Consob is ook onduidelijk wanneer Olivetti het bod wil doen.

Door de uitspraak van de Consob kan Telecom zich beter verdedigen. Als een geldig openbaar bod is uitgebracht op een bedrijf, mag dat geen structuurveranderingen meer doorvoeren. Nu het bod van Olivetti is verworpen kan Telecom tegenmaatregelen nemen. Er wordt op gespeculeerd dat Telecom de hulp inroept van buitenlandse telecom-bedrijven. Maar premier Massimo D'Alema zei gisteren: ,,We willen niet zien dat Telecom wordt ontmanteld of onder controle komt van buitenlandse concurrenten.''

BARBAREN19