Bestuur Amsterdam stuurt Brinkman weg vanwege kritiek

Het bestuur van hockeyclub Amsterdam heeft Jacques Brinkman met onmiddellijke ingang uit de selectie verwijderd. Aanleiding daarvoor zijn uitlatingen van de recordinternational in de pers, zondag na de nederlaag tegen SCHC (4-1).

Brinkman hekelde het gebrek aan discipline en constateerde op cynische toon dat zijn ontslag als speler-coach ,,toch niet het gewenste schokeffect heeft gehad, zoals sommigen hadden gehoopt''. Ter illustratie wees de 32-jarige middenvelder, zondag aandachtig toeschouwer wegens een blessure, op de geringe weerbaarheid van de spelers. ,,Eén kink in de kabel en ze zijn het spoor bijster.''

Brinkman werd ontslagen nadat een meerderheid binnen de selectie het vertrouwen in hem had opgezegd. Aan het gedwongen ontslag ging een muiterij vooraf van vijf spelers die weigerden langer voor Amsterdam uit te komen zolang Brinkman de technische eindverantwoordelijkheid zou dragen. Oud-coach Brenninkmeijer, tegenwoordig commissaris tophockey, nam begin deze maand zijn taken over.

,,De makkelijke weg'', zo typeerde Brinkman vanmorgen zijn verbanning, die hem gisteravond telefonisch werd meegedeeld door Brenninkmeijer. ,,Moet ik voortaan soms met een monddoekje door het leven'', sprak hij. ,,Ik zeg niets verkeerd als ik constateer dat het een slechte wedstrijd was en de discipline te wensen overliet. Dat kon iedereen zien. Bovendien was ik niet de enige speler die dat vond.''

Brinkman is vooral teleurgesteld in zijn opvolger Brenninkmeijer. ,,Joep en ik hadden de afspraak dat hij voortaan de sociale component voor zijn rekening zou nemen, en wij samen het technisch-tactische gedeelte. Maar kennelijk is hij toch zo ijdel dat hij de macht niet wil delen.'' Met alle gevolgen vandien, volgens Brinkman. ,,Het hockey is geëvolueerd, maar Joep denkt het na drie jaar nog altijd te kunnen redden met de `Kom op'-coaching.''

Brinkman vervolgt zijn loopbaan mogelijk eind april in Duitsland, bij zijn oude club Mönchengladbach. Verder hoopt de 292-voudig international zijn conditie op peil te houden bij SCHC, de club uit Bilthoven waar hij zijn loopbaan begon. Zijn interlandcarrière staat volgens hem niet op de tocht. Brenninkmeijer was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

    • Mark Hoogstad