Arrestaties en gewonden bij boerenprotest Brussel

Voor 5 miljoen frank schade, twaalf arrestaties en 24 gewonden, onder wie een rijkswachter die door een steen in zijn gezicht is geraakt en een betoger met een gebroken been. Dat was de rekening gisteren van een betoging van enkele tienduizenden Europese boze boeren in Brussel. De politie feliciteerde de interne ordedienst van de boeren. De gevreesde verkeerschaos in Brussel bleef uit.

Volgens de organisatoren waren er 50.000 demonstranten, de politie hield het op 30.000. Veel Franse en Duitse boeren waren naar Brussel gekomen. Er waren slechts enkele Nederlanders. Afgezien van wat confrontaties tussen vooral jonge, in leer geklede Duitse betogers en de politie verliep de manifestatie rustig.

Op de plek vanwaar het raadsgebouw was te zien waar de ministers van Landbouw later op de dag zouden vergaderen, werden vuurwerk, flessen en appels naar het cordon rijkswachters gegooid. Op een andere plek vernielden boeren verkeersborden en probeerden ze door de versperring te breken. De politie zette het waterkanon in en gebruikte traangas.

De Europese wijk in Brussel was hermetisch afgezet en een ongekend grote ordemacht was op de been gebracht, uit angst voor rellen. De twaalf mensen die wegens geweld werden opgepakt waren allen uit België afkomstig en zijn na verhoor weer vrijgelaten.

Vertegenwoordigers van boerenorganisatie boden gistermiddag de vergaderende ministers van Landbouw een petitie aan. Zij protesteerden tegen de voorgenomen prijsdaling omdat die onvoldoende wordt gecompenseerd door inkomenssteun.

De angst voor rellen in Brussel zat zo diep wegens de herinnering aan een boerenbetoging in 1971 die volledig uit de hand liep.

Terwijl de Europese ministers van Landbouw vergaderden over het zogeheten plan-Mansholt voor hervorming van het landbouwbeleid, draaide buiten een demonstratie van ongeveer 75.000 landbouwers uit op een ware veldslag. Tramstellen en auto's werden in brand gestoken, telefooncellen en winkelruiten vernield.

Tijdens de betoging viel een honderdtal gewonden en werd een Waalse boer gedood door een ontploffende traangasgranaat. De schade bedroeg toen 1,2 miljard frank.

    • Birgit Donker