Amnestieregeling Noord-Ierland jaar verlengd

Noord-Ierse paramilitaire groepen die hun wapens willen inleveren krijgen een jaar langer immuniteit tegen rechtsvervolging. Het Britse Lagerhuis heeft gisteren de amnestie voor ontwapening met een jaar verlengd, tot 24 februari volgend jaar. De verlenging helpt mogelijk om de huidige impasse over ontwapening te doorbreken. ,,We zijn nu in een betere positie dan ooit om ontwapening daadwerkelijk te zien gebeuren'', aldus Mo Mowlam, minister voor Noord-Ierland. Het Goede Vrijdag-akkoord bepaalt dat katholieke en protestantse paramilitaire groepen wapens en explosieven vóór mei 2000 moeten hebben overgedragen. De Noord-Ierse premier Trimble eist echter dat de IRA wapens overdraagt als bewijs van goede wil voordat de republikeinen in de nieuwe regering hun ministersposten mogen opeisen.