`Alles normaal' in Iraakse Nasseriya

Irak zegt dat berichten over onlusten in het zuiden van het land en in de shi'itische wijken van de hoofdstad Bagdad vals zijn, dan wel sterk overdreven. Niet duidelijk is of de shi'itische opstand is bedwongen die afgelopen weekeinde ontstond na de moord op de hoogste leider van de Iraakse shi'ieten, groot-ayatollah Mohammed Sadek al-Sadr, en twee van zijn zoons. Uit onafhankelijke bron zijn geen berichten gekomen over nieuwe gevechten.

Buitenlandse journalisten die vanochtend onder begeleiding van Iraakse autoriteiten de shi'itische stad Nasseriya bezochten, een van de steden waar het afgelopen weekeinde rellen zouden zijn uitgebroken, meldden dat ze geen sporen hebben gezien van een volksopstand of optreden van het leger. Maar de journalisten mochten zich niet vrij bewegen en konden niet vrijuit praten met inwoners. Volgens de in Teheran zetelende Opperste Raad van de Islamitische Revolutie in Irak (SCIRI) zijn bij Iraakse bombardementen op Nasseriya ten minste 18 doden gevallen en wordt de stad omsingeld door legereenheden. Eerder meldde de SCIRI dat het afgelopen weekeinde alleen al in Bagdad 300 doden zijn gevallen.

De gouverneur van de provincie Zi Qar, waarvan Nasseriya de hoofdstad is, zei tegen de journalisten dat er geen oppositie is in de regio en dat alle inwoners trouw zijn aan president Saddam. ,,De situatie is normaal, en we zijn allemaal bereid om Irak te verdedigen'', aldus gouverneur Ahmad Abdallah Saleh. ,,Alles wat door de media is gerapporteerd, is vals. Tegen wie wilt u dat de mensen protesteren? Geen enkele religieuze voorganger is gearresteerd, er hebben geen arrestaties plaatsgehad in deze stad''. (AFP, Reuters)