Aardige, vegetarische dino's

Iedere goede film heeft een paar absurde uitgangspunten. Neem Jurassic Park. Wat bezielt iemand om een onmogelijk wetenschappelijk hoogstandje te volbrengen (het klonen van half vergaan dinosaurus-DNA) met als enige doel om er een pretpark voor kinderen mee in te richten op een onbewoond eiland in de stille oceaan?

In veel filmscenario's zou zo'n man een half-waanzinnige misdadiger zijn, ongeveer zoals de tegenstanders van Batman. Zo niet in Jurassic Park. Daar is de pretpark-mogul annex genetisch-manipulator Hammond een vriendelijk, bijna kneuterig mannetje die nog het meest lijkt op een van de zeven dwergen uit Disney's Sneeuwwitje. Aardige man, en zo hartelijk ook. Hij wil heel graag Het Goede doen. En och, dat dat leuke plannetje uit de hand loopt, wordt hem in de film amper aangerekend.

Natuurlijk, Jurassic Park gaat óók over de onmogelijkheid om controle te houden over gecompliceerde, diep ingrijpende technologische ontwikkelingen, zeker wanneer Het Grote Geld (in de film verbeeld door een onzekere advocaat die uiteindelijk door een T. Rex van een toiletpot zal worden gerukt en opgegeten) zich ermee gaat bemoeien. De held en paleontoloog Grant heeft een hekel aan computers. Zijn tegenhanger is de moddervette en kinderachtige computerprogrammeur Nedry die uit hebzucht de paleontologische eiland-apocalyps aan de gang zal brengen. Deze programmeur wordt uiteindelijk verblind en omgebracht door een Dilophosaurus, die spuugt met giftig speeksel. Eigen schuld natuurlijk.

Maar de echte aanstichter van het kwaad, het steenrijke mannetje Hammond blijft buiten schot. Waarom? Omdat hij zo aardig is voor kinderen, vrees ik. En niet hebzuchtig is. Dat is kennelijk de boodschap van Steven Spielberg: als je maar goede motieven hebt, kom je meestal wel goed weg met je misdaden. Gelukkig.

Een ander mysterie, dat waarschijnlijk aan de basis van de saurusgekte ligt, is de onbegrijpelijke vertedering die gigantische maar vegetarische saurussen bij alle betrokkenen oproepen. Natuurbehoud okee, maar dat een mens niets te vrezen heeft van gras- en bladereneters geloof ik niet. Tenslotte is ook een woeste stier overtuigd vegetariër.

En waarom wordt aan het einde gesproken over drie doden die het park zou hebben gekost? Ik heb er in de gauwigheid al vier geteld. Wie zou Spielberg niet meetellen? De domme boosaardige computerprogrammeur of de eenvoudige arbeider die helemaal aan het begin van de film wordt verslonden?

Jurassic Park (Steven Spielberg, 1993, VS), Veronica, 20.30-22.55u.

    • Hendrik Spiering