Vitesse dankt thuiszege aan scheidsrechter

Dubieuze arbitrale beslissingen waren afgelopen weekeinde onderwerp van gesprek op de Nederlandse velden. Behalve arbiter Luinge, die doelman Waterreus van PSV uit het veld stuurde, stonden zijn collega's De Graaf en Van Egmond in het middelpunt van de belangstelling. De Graaf verzuimde doelman Vonk van Heerenveen uit het veld te sturen na een overtreding op Mols van FC Utrecht. Van Egmond gaf twee spelers van MVV een rode kaart in de met 2-1 verloren wedstrijd tegen Vitesse.

In het Gelredome profiteerde de thuisclub van enkele discutabele beslissingen van arbiter Van Egmond. Hij stuurde in de tweede helft Perez (twee keer geel) en Emerson van het veld. Vooral de laatste beslissing wekte de woede van MVV-trainer Koevermans, die wegens aanmerkingen op de leiding naar de tribune werd gestuurd. Voordat Emerson zijn tegenstander Goossen had getorpedeerd, werd de Braziliaanse aanvaller zelf geraakt door twee spelers van Vitesse.

Van Egmond nam in het begin van de wedstrijd een goede beslissing door een handsbal van De Jong met een penalty te bestraffen. Machlas maakte vanaf elf meter zijn veertiende competitietreffer. Vlak voor rust zorgde Emerson voor de verrassende gelijkmaker. In de tweede helft hield MVV lang stand, tot de ploeg met negen man verder moest. De Schotse huurling Booth - onder contract bij Borussia Dortmund - bezorgde Vitesse opnieuw drie punten. De achterstand op Feyenoord, dat twee duels minder heeft gespeeld, blijft daardoor drie punten.

De winnende trainer Neumann hekelde het optreden van arbiter Van Egmond. ,,Ik wil niet zeggen dat hij duidelijk op onze hand was, maar het is niet de eerste keer dat hij er een puinhoop van maakt en het is evenmin de laatste keer. Die man is een drama.''

In stadion Nieuw-Galgenwaard, waar een nieuwe grasmat was aangelegd nadat een rupsenplaag het oude veld had aangetast, speelden FC Utrecht en Heerenveen een slordig duel. De 2-2 eindstand was een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Heerenveen speelde technisch en tactisch beter, FC Utrecht compenseerde het mindere combinatiespel met een tomeloze inzet. Na de openingstreffer van de Roemeen Gusatu voor Heerenveen zorgde de Fransman Martel voor de Utrechtse gelijkmaker. In de tweede helft leek Pahlplatz Heerenveen aan de overwinning te helpen, maar de Friese club verkeek zich op de Utrechtse veerkracht.

Enkele warrige en dubieuze beslissingen van De Graaf - hij floot zelfs een keer voor buitenspel na een inworp - hadden invloed op de einduitslag. Trainer De Haan van Heerenveen bekritiseerde de scheidsrechter na afloop om zijn steun voor de Utrechtse aanvaller Mols. De publiekslieveling werd hard aangepakt door de Friese verdedigers Hansma en Klompe, die na elke lichte touché een vrije trap veroorzaakten. Klompe kreeg in de tweede helft zijn tweede gele kaart en moest voortijdig van het veld.

Spelend met een numerieke minderheid moest Heerenveen in de enerverende slotfase een 2-1 voorsprong prijsgeven. Invaller Van Eijkeren scoorde uit een scrimmage. Coach De Haan reageerde teleurgesteld - Heerenveen heeft de laatste acht duels niet meer gewonnen - en wees met een beschuldigende vinger naar arbiter De Graaf. ,,Volgens mij mag een tegenstander niet eens naar Mols wijzen. Hij is zo'n beetje onze lieve Heer.'' Mols kreeg na afloop 22.500 handtekeningen van supporters die vurig hopen dat hij zijn contract verlengt bij FC Utrecht.

Roda JC boekte zaterdagavond een benauwde 1-0 zege op Sparta. Torma hielp Roda aan drie punten. De club uit Kerkrade staat op de derde plaats die indirect (via een voorronde) recht geeft op een plaats in de Champions League. FC Twente won gisteren met 2-0 bij De Graafschap. Fortuna behaalde op eigen veld een 2-0 overwinning op Cambuur. AZ dankte de 2-1 thuiszege op RKC aan twee doelpunten van verdediger Buskermolen.