V.I. Warshawski

Waarom was Kathleen Turner ook al weer zo leuk?

O ja, ze was sensueel, brutaal, geestig en ze had die stem, donker en net hees genoeg om niet onecht te klinken. Ze speelde zichzelf met Body Heat (1981) meteen de sterrenhemel in. En ze liet daarna zien dat ze meer registers kon bespelen. Ze was flitsend in Prizzi's Honor, vrolijk in Peggy Sue got married, gruwelijk vals in The War of the Roses en leende haar stem aan de zwoele Jessica Rabbit in Who framed Roger Rabbit?

Kathleen Turner was dus goed – ,,back in the Reagan years'', zegt een roddelpagina op het Internet er vals bij. Maar waar is ze gebleven?

Vanavond is ze in elk geval op tv. In een film uit de Clinton years: V.I. Warshawski. Vergane glorie. Heel af en toe kun je een glimp opvangen van de vroegere Kathleen Turner. En dan alleen als zij mannen afsnauwt.

V.I. Warshawski is een vrouwelijke privé-detective. In de Hollywood-betekenis van het woord: ze woont alleen, trekt 's ochtends een stinkend joggingpak aan, haar ijskast schimmelt en haar auto is een barrel (,,do me a favor'', zegt ze tegen een groepje hangjongeren, ,,steal it.''). Ze lijkt nog het meest op Nick Nolte, de gescheiden politie-agent uit 48 Hours.

Met Nolte heeft zij meer gemeen dan stinksokken – ze is ongeveer even vlezig als hij. Het wordt natuurlijk kunstig verborgen door de aankleding, maar af en toe dringt de buik zich toch in volle omvang aan de kijker op.

Daar zal wel een deel van de verklaring in zitten van de onstuitbare neergang van Kathleen Turner. Misschien heeft het ook niet geholpen dat haar huisjesmelkende man veroordeeld werd nadat 87 mensen waren omgekomen bij een brand in een van zijn krotten.

Een onverdacht goede rol als in Prizzi's Honor heeft Kathleen allang niet meer gekregen. The War of the Roses was de laatste film die in de buurt kwam. Vorig jaar werd haar naam nog genoemd in verband met The real Blonde van Tom DiCillo, maar dat ging uiteindelijk niet door.

Dus moet de fan het met die glimpen van vroeger doen. V.I. Warshawski krijgt het verzoek van een vriendje of ze even op diens puberdochter wil passen. Het meisje is hinderlijk betweterig en als ze Warshawski vraagt: heb jij dan geen kinderen? zegt die: `jawel, maar ik heb haar doodgemaakt toen ze dertien werd'.

En dat met die nog altijd duizelingwekkende stem.

V.I. Warshawski (J. Kanew, 1991, VS), RTL4, 21.00-22.30u.

    • Bas Blokker