Scandinavische fusie verzekeringen

De verzekeraars Skandia (Zweden) en Storebrand (Noorwegen) hebben maandag aangekondigd hun activiteiten op het gebied van schadeverzekeringen te bundelen. Er komt een gezamenlijke onderneming met ongeveer vier miljoen cliënten en een marktaandeel in Scandinavië van 19 procent. Skandia en Storebrand hadden vorig jaar samen een premie-inkomen bij schadeverzekeringen van omgerekend 5,65 miljard gulden. Het hoofdkantoor van de gezamenlijke onderneming wordt gevestigd in Stockholm. Skandia krijgt een economisch belang van 56 procent, maar de partners zullen elk 50 procent van het stemrecht hebben.

Een maand geleden werd een Zweeds-Noorse fusie beklonken in de telecomsector. De staatsbedrijven Telia en Telenor gaan een concern vormen met 51.000 werknemers. Ook in dit geval zijn de stemrechten gelijk, maar krijgt de Zweedse partner een groter economisch belang en komt het hoofdkantoor in Stockholm.