Oekraïne wil van VS ex-premier

De Oekraïense regering heeft de VS gevraagd om de uitlevering van de vroegere Oekraïense premier Pavlo Lazarenko, die is aangehouden op het vliegveld van New York. Lazarenko, die in de Oekraïne is beschuldigd van fraude en verduistering, werd aangehouden toen hij de VS zonder visum trachtte binnen te komen. Vorige week hief het parlement in Kiev zijn parlementaire onschendbaarheid op, waarna een arrestatiebevel werd uitgevaardigd. Lazarenko had toen zijn land al verlaten: twee dagen eerder vertrok hij, met achterlating van een brief waarin hij liet weten zich in Athene te laten behandelen aan ,,een plotselinge hartaanval''. Lazarenko wordt beschuldigd van het stelen en witwassen van miljoenen dollars. Eind vorig jaar werd hij in Zwitserland gearresteerd. Maar in december werd hij vrijgelaten op een borgtocht van 3 miljoen dollar.