Nigeria: PDP in Huis en Senaat de allergrootste

De Democratische Volkspartij (PDP) heeft bij de zaterdag gehouden parlementsverkiezingen in Nigeria zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden een absolute meerderheid behaald. De opkomst was laag. De PDP is de enige van de drie meedingende partijen die geen exclusief regionale basis heeft.

Toen vanmorgen ruim tweederde van de stemmen was geteld, had de PDP in het Huis van Afgevaardigden 181 van de 360 zetels, de Alliantie voor Democratie (AD) 71 zetels en de Algehele Volkspartij (APP) 57 zetels. In de Senaat krijgt de PDP ten minste 65 van de 109 zetels, de AD 18 en de APP 19.

De steden van Nigeria maakten zaterdag een ongebruikelijk rustige indruk. Op de doorgaans met auto's volgepakte straten speelden jongetjes voetbal. Ieder verkeer was verboden en ook de landsgrenzen waren gesloten. De kiezer diende in zijn eigen woonwijk te gaan stemmen bij één van de 115.000 stemlokalen in het land.

Bij de stembureaus in de noordelijke stad Kano heerste een ontspannen sfeer. In plaats van over politiek discussieerde het handjevol kiezers over voetbal en andere aardse zaken. De meeste kiezers wisten niet wie de kandidaten waren voor de twee kamers van de volksvertegenwoordiging. De campagnes van de laatste weken werden overschaduwd door de race om het presidentschap, die aanstaande zaterdag wordt beslist. De kiezers kwamen bij de vorige twee verkiezingsrondes — voor gemeenteraden en deelstaten in december en januari — in veel grotere aantallen op omdat zij een band voelden met de kandidaten. Het parlement in de verre federale hoofdstad Abuja blijkt voor de meerderheid van de bevolking aan abstracte politieke instelling.

Een andere verklaring voor de lage opkomst is de onduidelijkheid over de bevoegdheden van het parlement. Het militaire regime van president Abdulsalami Abubakar heeft tot nu toe geweigerd de nieuwe grondwet te publiceren. De basis van de nieuwe constitutie is die van 1979, uit de tijd van de burgerregering van Shehu Shagari.

Naar verluidt hebben de generaals in de kantlijnen van het document met een pen verscheidene wijzigingen aangebracht en willen zij pas op het allerlaatste moment een gestencilde versie publiceren.

,,De publicatie van de grondwet zal de laatste zet van de generaals zijn'', zegt een Nigeria-expert in Lagos. ,,Als zaterdag een kandidaat wint die niet de voorkeur heeft van de militairen, kunnen ze op het laatste moment de macht van de president beperken.'' De twee kandidaten voor het presidentschap zijn Olue Falae, die voor zowel de APP als de AD kandidaat staat, en de gepensioneerde generaal Olusegun Obasanjo van de PDP. Obasanjo lijkt de favoriet van de generaals.

Het valt moeilijk om op basis van de parlementaire uitslag conclusies te trekken over de kansen bij de presidentsverkiezingen. Niet de partijen, maar persoonlijkheden zullen zaterdag de doorslag geven.

Menig Nigeriaan ziet in de kandidatuur van Obasanjo een poging van het leger om op verhulde wijze aan de macht te blijven. Obasanjo werd in 1979 gepensioneerd na zijn drie jaar durende militaire bewind.

    • Koert Lindijer