Miljardenovername in Italië in de maak

Het Italiaanse elektronica- en telecombedrijf Olivetti wil voor 102 biljoen lire (ruim 110 miljard gulden) het voormalige staatsbedrijf Telecom Italia overnemen. Met dit bod op de veel grotere concurrent gaat Olivetti een van de grootste overnemingen in de Europese geschiedenis aan. Telecom Italia heeft laten weten het bod als vijandig te beschouwen.

De Italiaanse overheid is met een belang van 3,4 procent de grootste aandeelhouder in Telecom Italia en speelt een sleutelrol bij het concern. Premier D'Alema zei vanmorgen dat zijn kabinet een houding van ,,absolute neutraliteit'' zal innemen.

Als de overnamepoging lukt, kan dit het Italiaanse economische landschap ingrijpend wijzigen. Telecom Italia telt onder zijn aandeelhouders ondernemers en banken die worden gerekend tot de gevestigde economische machten. Achter Olivetti schuilen jongere ondernemers uit het noorden van Italië, die voor hun plannen leningen hebben weten los te krijgen bij Italiaanse en buitenlandse banken.

Olivetti is de afgelopen jaren omgevormd van fabrikant van computer- en kantoorapparatuur met slechte perspectieven tot een veelbelovende speler in de telecommunicatiemarkt. Om de overname te financieren en antitrustbezwaren uit Brussel te vermijden wil Olivetti zijn controlerende belang in twee grote telecombedrijven verkopen aan Mannesmann.

ACHTERGROND11