Lord of the Dance

In zeven minuten tijd werd de tot dan in beperkte kring bekende danser Michael Flatley een mega-ster. Dat gebeurde in 1994 tijdens een pauzenummer van het Eurovisie Song Festival in Dublin. Flatley, een in Chigago geboren `Yank' uit Ierse ouders had zich sinds zijn jeugd bekwaamd in de Ierse volksdans waarin razendsnel voetenwerk en hoog opgezwaaide benen de belangrijkste ingrediënten zijn. Niet dat die dansvorm zijn speciale liefde had, Flatley speelde graag baseball en was een bekwaam bokser, maar werd met zijn vier broers en zusters gewoon naar dansles gestuurd vanwege zijn Ierse `wortels'. Het competitie-element – er worden wereldwijd veelvuldig zogeheten dance championships gehouden – appelleerde aan de ambitieuze Flatley die zich al snel met een fanatieke overgave, zo'n 6 tot 8 uur per dag, met het verwerven van danstechnische vaardigheden bezighield en droomde van wereldroem. Het resultaat was dat Flatley een ongekende virtuositeit ontwikkelde en de ene prijs na de andere in de wacht sleepte.

Zijn droom bevatte echter meer dan de volmaakte beheersing van de aan strikte regels gebonden Ierse dans. Toen hij dan ook de kans kreeg om in Dublin een zeven minuten-show in de pauze te vullen, greep hij die kans graag aan om daar een eigen groots opgezet spektakel van te maken. Met een keur van zo'n 40 danscompetitie winnaars zette hij, met zichzelf als aanvoerder, een aantal spetterende dansnummers neer onder de naam River Dance. Het publiek werd er door overdonderd. Flatley is namelijk niet alleen een briljant danser, hij is een geboren show-man die precies weet hoe en waarmee een publiek te veroveren valt.

Hij bevrijdde de Ierse volksdans van de rigide regels – de armen dienen bijvoorbeeld absoluut stil gehouden te worden tijdens de meest gecompliceerde voet-, knie- en beenbewegingen – maakte het theatraler, presenteert zich in nauwsluitende glanzend zwarte pakken waaronder het gespierde bovenlijf prominent zichtbaar blijft, gooit er een flinke dot aan licht- en rook-effecten tegenaan en zorgt voor muziek met een opzwepende stacccato beat. River Dance werd big business.

Zakelijke en artistieke conflicten veroorzaakten een breuk en leidden uiteindelijk tot de oprichting van de eigen onderneming Lord of the Dance. Ook al een megabedrijf dat moeiteloos een miljoenenpubliek trekt.

De documentaire, die de NPS vanavond uitzendt, laat een goed beeld zien van wat de bron van Flatleys kunnen is en wat hem voor ogen staat. De danser komt over als een gedreven, zelfbewuste man die bereid is tot het uiterste te gaan om zijn dromen te verwezenlijken. En hoe je ook over zijn shows mag denken, het vuur, de discipline en het vakmanschap straalt er vanaf en die verbluffende virtuositeit die hij laat zien is niet voor charme en geld te koop. Daar is zeer, zeer hard voor gewerkt.

Jammer dat de documentaire op zo'n laat tijdstip wordt uitgezonden want Flatleys boodschap `als je werkelijk iets wilt kun je het met heel hard werken ook bereiken' zou voor jongeren een inspiratie kunnen zijn.

Het Uur van de Wolf: Michael Flatley – Duidelijk Eire, Ned.3, 23.14-0.05u.

    • Ine Rietstap