Iran tegen Turkmeense gasleiding

De Iraanse regering heeft gisteren de aanleg van een pijpleiding van gasvelden in Oost-Turkmenistan door de Kaspische Zee, die aardgas via Azerbaidzjan en Georgië naar Turkije moet transporteren, illegaal genoemd. Vrijdag maakte de Turkmeense president Saparmurat Niyazov bekend dat het contract voor de bouw ter waarde van 3,1 miljard dollar (ruim 6 miljard gulden) was gegund aan het Amerikaanse consortium PSG Corp.

Oliemaatschappij Shell verrichtte voor deze pijpleiding een haalbaarheidsstudie en liet eerder weten een belang in de exploitatie te willen nemen. De regering in Teheran, die de voorkeur geeft aan een tracé door Noord-Iran, noemde het contract gisteren ,,een schending van overeengekomen principes'' tussen de kuststaten langs de Kaspische Zee en beroept zich daarbij op verdragen tussen Iran en de voormalige Sovjet-Unie ,,die nog steeds gelden''. Volgens die verdragen kunnen er geen activiteiten in de Kaspische Zee worden ondernomen zonder de instemming van alle oeverstaten, zegt Iran. (AP)