Internationale beurzen

LONDEN

Ondanks het teleurstellende jaarresultaat van de Britse bank HSBC steeg de FTSE-index op de beurs van Londen vanochtend met 27,9 punten naar 6059,1. De koers van HSBC verloor 41 pence op 16,35 pond na bekendmaking dat de vooral op Azië gerichte bank vorig jaar 19 procent minder winst voor belasting heeft gemaakt dan in 1997.

Er was sprake van geringe omzetten op de beurs van Londen. Beleggers namen een afwachtende houding aan in afwachting van nieuws uit de VS, waar verwacht wordt dat de president van het stelsel van centrale banken (Fed) in de VS, Alan Greenspan, de komende dagen zijn licht over de economie zal laten schijnen.

FRANKFURT

De DAX-index van Frankfurt maakte vanochtend een sprong van 73,42 punten naar 4875,80 punten door het duizelingwekkende bod dat Olivetti in Italië heeft gedaan op Telecom Italia. De koers van DAX-zwaargewicht Mannesmann – ooit uitsluitend zware industrie, maar tegenwoordig een van de grootste aanbieders van mobiele telefonie – ging na dit nieuws meer dan vier procent omhoog. Mannesmann doet nauw zaken met Olivetti op het gebied van mobiele telefonie. De Italiaanse partner wil zijn huidige belangen in telefonie overdoen aan Mannesmann als de overname slaagt.

Het feit dat Wall Street afgelopen vrijdag een lichte stijging vertoonde en de winst op de beurs in Japan vandaag hadden eveneens een positieve uitwerking op Frankfurt.

PARIJS

Ook in Frankrijk vertoonden de koersen een lichte stijging door de gunstige ontwikkelingen op een aantal internationale beurzen. De stemming op de Parijse beurs was positief, mede onder invloed van de eerste notering, vandaag, van de gedeeltelijk geprivatiseerde nationale luchtvaartmaatschappij Air France. Zo'n 2,4 miljoen beleggers hebben ingeschreven op het nieuwe fonds tegen een uitgiftekoers van 14 euro. Na het middaguur noteerde Air France al 18 euro, 28,6 procent hoger dan de eerste notering. De CAC-index steeg 15,18 punten naar 4145,56 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vandaag hoger gesloten. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 158,63 punten (ruim 1,1 procent) tot 14.256,67. De beurs profiteerde van een verdere koersdaling van de yen tegenover de dollar.

In Zuid-Korea sloot de beurs met een verlies van 2,6 procent. Hongkong noteerde 0,29 procent lager. De beurs in Singapore stond op 2,1 procent winst.