Groothuizen zucht te zwaar in Blood Brothers

Joke Bruijs zou alleen de eerste paar maanden de moederrol in de musical Blood Brothers spelen, dat was bij voorbaat bekend. In de loop van februari, als voor haar weer nieuwe afleveringen van de tv-comedy Toen was geluk heel gewoon wachtten, zou haar rol worden overgenomen door Angela Groothuizen – en sinds zondag is dat zo ver.

De moeder is in de succesmusical van Willy Russell, die nu al bijna elf jaar aaneen in Londen wordt vertoond, de centrale figuur. Hoewel ze soms langdurig ruimte maakt voor het komische kattenkwaad van de twee jongensfiguren, is zij de volkse hoofdpersoon die uit geldnood één van haar tweelingen afstaat aan een kinderloze mevrouw, en daarmee ieders noodlot over zich afroept. Maar hoewel ons al in de openingsscène zichtbaar wordt gemaakt hoe tragisch deze tranentrekker zal aflopen, en ons dat ook door de Faustiaanse verteller voortdurend wordt ingepeperd, blijven we hopen op een beter einde. Zo gehaaid is Russell wel.

In de sobere, werkzame enscenering van Eddy Habbema hield Joke Bruijs die moeder met onopgesmukt, eerlijk pathos op de been. Ze was een vrouw uit één stuk, die met haar omfloerste stem aannemelijk wist te maken wat op papier een nogal larmoyante vertelling over de kloof tussen de klassen lijkt. En bij haar slotlied was ik niet hardvochtig genoeg om de ogen droog te houden. Nu echter wel. Weliswaar laat de met een blonde pruik getooide Angela Groothuizen adequaat zien welke gemoedstoestanden haar rol vergt, maar dat alles gaat haar aanzienlijk minder vanzelfsprekend af dan bij Joke Bruijs het geval was. Ze lijkt wankelmoediger, waziger, minder begiftigd met de allure van de klassieke moederfiguur, en haar verdrietige zang gaat met meer zware zuchten gepaard dan goed is. Mede dankzij het inlevingsvermogen in de meeste andere rollen, blijft deze Blood Brothers een capabele versie van het Londense voorbeeld. Maar iets van de hartslag, die bij de première in december nog aanwezig was, is nu weg.

Voorstelling: Blood Brothers, van Willy Russell, door Joop van den Ende Theaterproducties. Spelers: Angela Groothuizen, Danny de Munk, Frank Rigter e.a. Vertaling: Daniël Cohen. Muziek o.l.v. Fons Merkies. Regie: Eddy Habbema. Gezien: 21/2 in Chassé Theater, Breda. Tournee t/m 26/6. Inl. (0900) 3005000.

    • Henk van Gelder