Gouden Beer voor `The Thin Red Line'

De filosofisch getinte oorlogsfilm The Thin Red Line van de Amerikaanse regisseur Terrence Malick heeft gisteravond de Gouden Beer gewonnen, de hoofdprijs van het 49ste Filmfestvial van Berlijn. ,,Het was belangrijk voor ons, dat testament'', zei voorzitter Angela Molina ter verklaring van de unanieme keuze van de jury. The Thin Red Line gaat over de slag om het tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners bezette eiland Guadalcanal in de Stille Oceaan. De drie uur durende film wijkt af van wat gebruikelijk is in het genre: belangrijker dan de gevechtshandelingen zijn bespiegelingen over liefde en dood en aandacht voor flora en fauna. The Thin Red Line is de eerste film sinds twintig jaar van de publiciteitsschuwe regisseur Terrence Malick, die cultstatus verwierf dankzij zijn films Badlands en Days in Heaven in de jaren zeventig. Verwacht wordt dat de film, genomineerd voor zeven Oscars, op 21 maart de strijd zal aangaan met Steven Spielbergs WO II-epos Saving Private Ryan.

Oscar en Beer-favoriet Shakespeare in Love ontving een Zilveren Beer voor het scenario van Marc Norman en Tom Stoppard. Overige Zilveren Beren gingen naar Mifunes Sidste Sang - Dogme 3 (Mifune's Last Song, uit de Deense Dogma-school van Lars von Trier en Thomas Vinterberg) van Soren Kragh-Jacobsen (Grand Prix), Stephen Frears voor de regie van The Hi-Lo Country en David Cronenberg voor zijn oeuvre, naar aanleiding van Existenz. De acteer-Beren bleven in Duitsland: Juliane Köhler en Maria Schrader ex aequo voor hun titelrollen in Aimée und Jaguar van Max Färberböck en Michael Gwisdek voor zijn rol in Nachtgestalten van Andreas Dresen.

De Turks-Nederlandse co-productie Günese yolculuk (Journey to the Sun) van Yesim Ustaoglu werd bekroond met de Blaue Engel, bestemd voor de beste Europese film over een hedendaags onderwerp, en de Vrede Film Prijs. De Nederlandse jeugdfilm Madelief: krassen in het tafelblad van Ineke Houtman ontving een Speciale Vermelding van de jury van het Kinderfilmfestival.