Goud en wereldrecord Garbrecht

De Duitse Monique Garbrecht heeft gisteren bij de WK sprint in Calgary de Canadese Catriona LeMay onttroond als wereldkampioene. In een rechtstreekse confrontatie op de slotafstand, de 1.000 meter, sloeg de 30-jarige sprintster de titelverdedigster met een wereldrecord knock-out, 1.14,61. Garbrecht, afkomstig uit Potsdam, onderstreepte met haar titel de superioriteit van de Duitse vrouwen in het langebaanschaatsen. Eerder deze maand werd Gunda Niemann in Hamar wereldkampioene allround.

Voor LeMay, die voor de Duitse Sabine Völker zilver won, was het een troost dat dit weekeinde haar wereldrecord op de 500 meter (37,55) als enige van vier wereldrecords (twee bij de mannen en twee bij de vrouwen) overeind was gebleven in het sprintgeweld. Zoals gebruikelijk regende het records in Calgary. Tweevoudig olympisch kampioene Marianne Timmer - vorig jaar achtste - was met een vierde plaats de beste Nederlandse. Ze verbeterde haar records op de 500 en de 1.000 meter. Die laatste afstand sloot ze tweemaal met een zilveren medaille af en in een Nederlands record (1.15,46).

Sinds zaterdag heeft Timmer met 38,47 ook een nieuw nationaal record op de 500 meter in handen. Andrea Nuyt en Annamarie Thomas eindigden respectievelijk als negende en tiende. Ook zij verbeterden hun persoonlijke records. Voor Thomas was het toernooi niet meer dan een training voor de WK afstanden die over drie weken in Heerenveen worden gehouden.

Garbrecht wist al lang hoe het voelde om wereldkampioene sprint te worden. In 1991 veroverde ze de titel in eigen land, op de buitenbaan van Inzell, waar de Nederlandse Christine Aaftink met een bronzen medaille op het podium stond. Een ander hoogtepunt in de carrière van Garbrecht was het brons op de 1.000 meter bij de Spelen van 1992 in Albertville.

Door een combinatie van rugproblemen en studie stopte Garbrecht in 1995 voor anderhalf jaar met schaatsen. Desondanks keerde ze terug op het hoogste niveau. Vorig jaar kwam ze bij de WK sprint in Berlijn niet verder dan de negende plaats. ,,Ik heb niet anders getraind, maar ik heb wel meer plezier gekregen in het schaatsen'', zei de wereldkampioene. Niet alleen door de goede sfeer in de Duitse ploeg, maar ook door haar relatie met de Zweedse sprinter Magnus Enfeldt, met wie ze in Zweden samenwoont.

De 28-jarige LeMay betreurde het dat ze naast wereldkampioen Jeremy Wotherspoon het Canadese succes niet compleet had kunnen maken. Maar ze keek met een voldaan gevoel terug op het WK, met twee klinkende zeges op de 500 meter. Tweemaal kwam ze op die afstand als enige uit onder de 38 seconden en hoewel ze over twee afstanden minder sterk is dan een jaar geleden, onderstreepte LeMay daarmee haar klasse. ,,Winnen was hier nog mooier geweest, maar ik heb bewezen dat ik er nog ben.''