Freud portretteert Britse vorstin

De Britse schilder Lucian Freud, bekend om zijn pasteus gepenseelde, vlezige naakten, gaat koningin Elizabeth II van Engeland portretteren. Aan deze overeenkomst zijn zes jaren van onderhandelen voorafgegaan. Een van de voorwaarden die de 76-jarige kunstenaar heeft gesteld is dat de vorstin in zijn eigen atelier in het westen van Londen 72 keer komt poseren. Dat meldt het Britse dagblad The Independent. Ongeveer zes keer per jaar zit de koningin model voor doeken die meestal bestemd zijn voor kazernes. Normaal beperkt zij zich tot vijf sessies voor een doek. Daarom wordt van Freud verwacht dat hij die 72 ontmoetingen tot een kleiner aantal zal terugbrengen. Eerder weigerde Freud, kleinzoon van Sigmund Freud, om van de paus, prinses Diana en de prinses van Wales een portret te maken. Over het feit dat hij nu heeft ingestemd is vooral de Britse Royal Society of Portrait Painters tevreden. Over dat maximum van vijf zittingen moet niet gezeurd worden, vindt dit gezelschap. En aangezien Freud weinig geïmponeerd wordt door `royalty' zal dit schilderij aanzienlijk beter worden dan de meeste die er al gemaakt zijn, aldus voorzitter Daphne Todd. Het informele portret zal niet meer dan hoofd en schouders te zien geven. IJdelheid is de 72-jarige Elizabeth II vreemd, aldus The Independent, dus ze zal door een eventueel weinig vleiend resultaat niet beledigd zijn.