Dammer Wiersma mijdt NK

Harm Wiersma (48) neemt niet deel aan de finale van de strijd om de Nederlandse damtitel, die van 28 maart tot en met 10 april in het Gelderse Huissen wordt gehouden. De zevenvoudig nationaal kampioen ontbreekt omdat de organisatie geen extra sponsors wist vast te leggen. Als vervanger van Wiersma wees de Nederlandse dambond (KNDB) de 22-jarige Mark Kemperman aan.

Geen sponsors, geen Harm Wiersma?

Wiersma: ,,Het heeft te maken met vergoedingen. Kijk, dammen is mijn vak. Ik kom niet voor niets. Het startgeld dat de organisatie in Huissen mij biedt, vind ik onvoldoende. Daar doe ik het niet voor. En dus kom ik niet.''

Praten we nu over een paar tientjes of over duizenden guldens?

,,Eerder dat laatste dan dat eerste. Om u een voorbeeld te geven: als ik voor een bedrijf een lezing houd, krijg ik ook minimaal duizend gulden mee naar huis. Ik moet ook rondkomen, begrijpt u wel?''

Wat is het nut van een Nederlands kampioenschap als topdammers zoals u verstek laten gaan?

,,Dat is een goede vraag. Ook ik ben de mening toegedaan dat bij een NK de veertien beste spelers moeten meedoen. Maar alleen maar spelen om de eer, die tijd is inmiddels voorbij. De prijzenpot is best aardig hoor, zo'n 20.000 gulden geloof ik. Maar nogmaals: het gaat om de startgelden.''

Wat moet de dambond in de toekomst doen om een gedevalueerd NK te voorkomen?

,,Een belangrijke rol is weggelegd voor de gemeenten. Vorig jaar werd het NK in Hoogezand-Sappemeer gehouden. Daar leeft het dammen en was de gemeente bereid een financiële bijdrage te leveren. Daar is in Huissen geen sprake van, hoewel ook die gemeente een sterke damtraditie heeft. Het dammen moet dezelfde weg bewandelen als andere grote sporten. Actief sponsors werven dus. Zelf ben ik een van de organisatoren van het WK rapid in april. In die hoedanigheid ben ik zeer nadrukkelijk in de weer geweest om sponsors te vinden. Dat is gelukt. De dambond zou daar een voorbeeld aan kunnen nemen.