Clubs en vakbond bereiken geen CAO-akkoord

Er komt voorlopig geen CAO in het betaalde voetbal. Tijdens een bijeenkomst in Zeist hebben de 36 profclubs unaniem de voorstellen van de spelersvakbond VVCS afgewezen. De clubs hebben een commissie in het leven geroepen die op zoek gaat naar alternatieven om alsnog tot een collectieve arbeidsovereenkomst in het betaalde voetbal te komen. De VVCS is teleurgesteld over de afwijzing.

Een CAO in het voetbal is nodig om de Flexwet, die sinds 1 januari van kracht is, buitenspel te zetten. Volgens de nieuwe wet krijgt iedere werknemer die drie jaar bij een werkgever heeft gewerkt, automatisch een vast dienstverband. Het vaste contract kan echter op ieder moment met een opzegtermijn van een maand worden beëindigd.

Tijdens de vergadering in Zeist bespraken de voorzitters zaterdag het laatste voorstel van de VVCS. De spelersvakbond wil de flexwet afkopen voor vijf miljoen. Het bedrag is uitgesmeerd over een werkgeversbijdrage (1 miljoen), een half procent van de loonsom (ongeveer 1,5 miljoen) en 2,7 procent van de televisierechten, nu 2,5 miljoen. Daarnaast wil de VVCS de termijn waarna een vast dienstverband ingaat, van drie naar zes jaar oprekken. (ANP)