Akzo Nobel somber over winstgroei

Het chemieconcern Akzo Nobel houdt voor de eerste helft van dit jaar ernstig rekening met een daling van de winst. Door de verslechterde economische situatie wordt het ,,moeilijk'' om de resultaten van het afgelopen jaar te evenaren. Vooral de kwakkelende vezeldivisie kende een moeizaam laatste kwartaal.

Dit heeft bestuursvoorzitter C. van Lede van chemieconcern Akzo Nobel vanochtend bekendgemaakt tijdens de presentatie van de jaarcijfers. ,,1999 Wordt een jaar van consolidatie. In principe zullen we ook geen grote acquisities of investeringen doen'', zei Van Lede. In het afgelopen jaar deed Akzo Nobel met de acquisitie van de Britse lakkenfabrikant Courtaulds de grootste overname (6,3 miljard) uit haar geschiedenis.

Ondanks een tegenvallend vierde kwartaal, waarin de nettowinst met 14 procent daalde tot 307 miljoen gulden, behaalde het concern over heel 1998 nog een winstgroei (uit gewone bedrijfsuitoefening) van 1 procent tot 1,63 miljard gulden.

Door 287 miljoen apart te zetten voor reorganisaties daalde de nettowinst uiteindelijk met 17 procent. De omzet nam met 14 procent toe tot 27,5 miljard, hetgeen grotendeels het gevolg was van de overname van Courtaulds.

Beleggers reageerden vanochtend teleurgesteld op de resultaten en het aandeel daalde met 1,10 euro tot 34,90. Behalve de verwachte winstdaling in het eerste halfjaar bleek ook de nettowinst (5,71 gulden per aandeel) tegen te vallen. Analisten gingen gemiddeld uit van 5,85 gulden. Of het resultaat van Akzo Nobel (lakken, chemie, farmacie, vezels) dit jaar zal stijgen hangt volgens Van Lede vooral af van de economische situatie in de wereld. Ondanks de verslechtering in het vierde kwartaal noemde Van Lede de resultaten ,,niet onbevredigend''.

De winstdaling in de laatste drie maanden is vooral een gevolg van mindere gang van zaken bij de vezeldivisie die Akzo Nobel vorig jaar min of meer heeft verzelfstandigd in het bedrijf Acordis. De winst in het vierde kwartaal daalde door de dalende prijzen met een derde tot 28 miljoen gulden. Over de vraag of welke manier Acordis wordt afgestoten schiep Van Lede vanochtend nog geen duidelijkheid.

Grote motor van de winst van Akzo Nobel blijft de farmadivisie die het resultaat met 14 procent zag stijgen tot 1,06 miljard gulden. Vooral pilfabrikant Organon leverde hieraan een bijdrage. Volgens Van Lede zal farma ook dit jaar ,,voor een krachtige winstbijdrage'' zorgen.

Door de acquisitie van het Britse Courtaulds (6,3 miljard gulden) is Akzo Nobel marktleider geworden in de verfindustrie. De divisie coatings (lakken) zag het resultaat met 18 procent stijgen tot 883 miljoen, maar zonder de acquisities liepen de verdiensten met 5 procent terug. De winst in de chemiedivisie daalde met 3 procent (705 miljoen), wat vooral het gevolg was van de verkoop van een Amerikaanse dochter.

De overname van Courtaulds heeft met zich meegebracht dat de financieringslasten van 274 miljoen tot 456 miljoen zijn gestegen. Mede omdat Akzo Nobel vorig jaar heeft afgezien van een aandelenemissie heeft het concern voor circa 2 miljard gulden aan obligatieleningen uitgegeven. Van Lede zei vanochtend dat het concern de investeringen dit jaar zal beperken tot 1,7 miljard beperken.