Akzo daalt na prognose

Akzo Nobel kreeg vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs de rekening gepresenteerd voor de sombere vooruitzichten voor 1999, die bestuursvoorzitter Cees van Lede ventileerde bij de presentatie van ook al licht teleurstellende jaarcijfers. Het aandeel stond aan het eind van de ochtendhandel op 34,90 euro, een verlies van 1,10 euro.

Ander bedrijfsnieuws zorgde daarentegen voor een stevige opwaardering van een aantal fondsen. Zo sprak topman Wim Dik van KPN in een interview in dagblad Trouw zijn zorg uit over het feit dat KPN te klein is om op termijn zelfstandig te overleven. ,,Het bedrijf zal binnen tien jaar waarschijnlijk deel uitmaken van een groter concern'', meent Dik. Dit nieuws viel goed bij beleggers die de koers van KPN vanochtend met zeven procent omhoog joegen. Later vlakte die winst wat af. Maar na het middaguur stond KPN nog steeds 2,10 euro hoger op 44,55 euro, een winst van vijf procent.

Ook Unilever profiteerde van een krantenartikel. Geruchten in de Britse pers dat het bedrijf van plan is voor ruim drie miljard gulden (1 miljard pond) aan eigen aandelen in te kopen deed de koers met 3,20 euro stijgen naar 68,30 euro. Inkoop van eigen aandelen is gunstig voor de winst per aandeel van Unilever, dat morgen met jaarcijfers komt.

Handelshuis Buhrmann was vanochtend op het Damrak de grootste stijger, acht procent op 15,85 euro. De AEX-index vertoonde kort na het middaguur een stijging van 6,51 punten op 524,14 punten.

Tot de lager noterende hoofdfondsen behoorden Hagemeijer (1,40 euro lager op 30,50) en Fortis (min 1,80 euro op 34,80). Handelaren noemde de oorzaak van Fortis' daling `markttechnisch'.

Omdat de bankverzekeraar per vandaag meeweegt in de AEX was er afgelopen vrijdag veel vraag naar het fonds, dat die dag 9 procent steeg.

Vandaag was er nauwelijks vraag naar het aandeel, waardoor al snel een correctie optrad.